Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά η «εμπροσθοφυλακή» των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές
Στην κορυφή των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας βρέθηκαν τους τελευταίους δώδεκα μήνες τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά, ενώ συγκριτικά χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα. Για να επιτευχθεί όμως ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020, απαιτούνται αρκετά ταχύτεροι ρυθμοί, σημειώνει ο ΔΕΣΜΗΕ.
Αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά αποτέλεσαν την αιχμή των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας το τελευταίο δωδεκάμηνο, ενώ συγκριτικά χαμηλότερες ήταν οι επιδόσεις σε μικρά υδροηλεκτρικά και βιομάζα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), από τον περυσινό Σεπτέμβριο η εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών αυξήθηκε σε 983 MW από 908 MW ενώ τα φωτοβολταϊκά από 37MW έφθασαν στα 113ΜW.
Σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται και άλλα έργα συνολικής ισχύος 330MW.
Στο ίδιο διάστημα, η βιομάζα παρέμεινε στα 40,8 MW και τα υδροηλεκτρικά, χωρίς τα μεγάλα φράγματα της ΔΕΗ, έφθασαν φέτος στα 185 MW από 179 πέρυσι.
Για να επιτευχθεί ο στόχος συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο ως το 2020, απαιτούνται αρκετά ταχύτεροι ρυθμοί, τους οποίους η κυβέρνηση στοχεύει να φτάσει με την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τις Ανανεώσιμες Πηγές και το fast track.
Στο μεταξύ, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) καλεί το υπουργείο να εντάξει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την Εξοικονόμηση Ενέργειας στη στρατηγική για την προστασία της Βιοποικιλότητας, ως το μοναδικό εργαλείο αντιμετώπισης της μεγαλύτερης απειλής που είναι η κλιματική αλλαγή.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ τονίζει ακόμη ότι πριν την κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκτιμήσει ότι η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 20% ΑΠΕ και 20% μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα το 2020, θα δημιουργούσε περισσότερες από 900.000 νέες θέσεις απασχόλησης.
Η οικονομική κρίση έχει κάνει πιο εύκολη την 20% μείωση των εκπομπών, σημειώνει η ΕΛΕΤΑΝ, τονίζοντας όμως πως για αυτό το λόγο απαιτείται μεγαλύτερη μείωση για τη δημιουργία των ίδιων θέσεων απασχόλησης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Η Ρωσία στοχεύει να στρατολογήσει πάνω από 400.000 στρατιώτες το 2026
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]
- Μπαλωθιές στο Ηράκλειο: Αδέσποτη σφαίρα κατέληξε σε διπλανό σπίτι
- Πίζα – Γιουβέντους 0-2: Χτίζει σερί η Μεγάλη Κυρία
- Πλακιάς: Όσο πλησιάζει η δίκη για τα Τέμπη, τόσο πιο πολύ θα αναφέρεται το οικονομικό για ευνόητους λόγους – Διαψεύδει δημοσιεύματα
- Τένις: Οι αντίπαλοι της Εθνικής στο United Cup

