Σε επιφυλακή οι Αρχές του Ισημερινού παρά την αποκατάσταση της τάξης
Ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα του Ισημερινού με τον πρόεδρο της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, να σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ο κίνδυνος νέας απόπειρας πραξικοπήματος δεν έχει παρέλθει. Τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας παραπέμπονται σε δίκη, ενώ οι νεκροί από τα επεισόδια ανέρχονται σε οκτώ.
Ηρεμία επικρατεί στην πρωτεύουσα του Ισημερινού με τον πρόεδρο της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, να σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ο κίνδυνος νέας απόπειρας πραξικοπήματος δεν έχει παρέλθει. Τουλάχιστον τρεις αξιωματικοί της Αστυνομίας παραπέμπονται σε δίκη, ενώ οι νεκροί από τα επεισόδια ανέρχονται σε οκτώ.
Ο Κορέα εμφανίστηκε να έχει ανακτήσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης μετά την στάση, την οποία χαρακτηρίζει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του, ενορχηστρωμένη από την αντιπολίτευση.
Ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φρέντι Μαρτίνες, παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια.
Παράλληλα, ο εισαγγελέας της επαρχίας, όπου βρίσκεται το Κίτο διέταξε την προφυλάκιση τριών αξιωματικών της αστυνομίας.
Τους αξιωματικούς βαρύνουν υποψίες ότι αποπειράθηκαν «να δολοφονήσουν τον αρχηγό του κράτους» και ότι διέπραξαν και άλλα κακουργήματα, πρόσθεσε η πηγή αυτή χωρίς να αναφέρει εάν υπάρχουν άλλες συλλήψεις.
Οι τρεις αξιωματούχοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Αφορμή της κινητοποίησης των στασιαστών ήταν η μείωση μισθών που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση.
Ο αρχηγός της αστυνομίας Μαρτίνες δήλωσε παραιτούμενος ότι ένας διοικητής που υφίσταται τέτοια έλλειψη σεβασμού από τους υφισταμένους του δεν μπορεί να παραμένει στην ηγεσία.
«Τα επεισόδια στο Κίτο και σε άλλες πόλεις ήταν συντονισμένα με στόχο να δημιουργηθεί χάος, να ξεσπάσει εμφύλιος, να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. Δεν πέτυχαν» είπε ο 47χρονος Κορέα στους υπουργούς Εξωτερικών αρκετών χωρών της Νοτίου Αμερικής που τον επισκέφθηκαν.
Τη στήριξή τους στον Κορέα εξέφρασαν όλοι οι ηγέτες των χωρών της περιοχής, αλλά και οι ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να στέλνει κορυφαίους διπλωμάτες της στο Κίτο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- «Θα βρούμε τον σωστό τόνο» – Η λεπτή ισορροπία του παρουσιαστή των Όσκαρ, Κόναν Ο’Μπράιεν, εν μέσω του πολέμου με το Ιράν
- Η Κούβα δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ εν μέσω του πετρελαϊκού αποκλεισμού
- ΠΑΣΟΚ για Κωνσταντινόπουλο: «Επέλεξε τον μονόλογο της υπονόμευσης της παράταξης» – Μπαράζ αντιδράσεων από στελέχη του κόμματος για τη διαγραφή του
- Εξηγήσεις για τις αποκαλύψεις Ντίλιαν ζητά η αντιπολίτευση – «Οργανωμένο σχέδιο από το Μαξίμου»- «Δεν υπάρχει κρατική εμπλοκή», επιμένει η ΝΔ
- Έσωσε ηλικιωμένο που έπεσε στο κανάλι του Μόρνου η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φυλής
- Παρατηρήσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για το Σχέδια Αστικής Ανθεκτικότητας


