Κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους έχουν σήμερα, Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης, οι οποίοι θα συζητήσουν την πρόταση του εμπορικού κόσμου της χώρας να προχωρήσουν σε 7ήμερη αναστολή των κινητοποιήσεών τους, προκειμένου να πάρει μία ανάσα η αγορά και να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας.

Ο επιχειρηματικός κόσμος ζήτησε την παρέμβαση των τριών συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εργασίας, προκειμένου να ενεργήσουν ως «εγγυητές» των υποσχέσεων της κυβέρνησης σχετίκά με τα αιτήματα των ιδιοκτητών φορτηγών αναφορικά με το φορολογικό, το ασφαλιστικό και την ένταξη των οδικών μεταφορών στον αναπτυξιακό νόμο.

«Αποφασίσαμε να μην καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια και να περιμένουμε τις εξελίξεις, εάν και όποτε προκύψουν, οι οποίες, όπως διαφαίνεται, μας οδηγούν όλους στο οικονομικό μας τέλος. Ούτε θα συνεχίσουμε να απευθύνουμε άλλες εκκλήσεις, χωρίς ανταπόκριση. Η υπομονή μας εξαντλήθηκε και εγκαταλείπουμε οριστικά την στάση αναμονής και ανοχής, συμφωνώντας να πάρουμε από κοινού πρωτοβουλίες, ώστε να βγούμε όλοι μαζί από το αδιέξοδο. Είναι υποχρέωση όλων να σταματήσουμε την ταλαιπωρία, την αυτοκαταστροφή και να «απελευθερώσουμε» τους δρόμους και την αγορά, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.

Την Κυριακή η συνάντηση εμπόρων και μεταφορέων, που έγινε με πρωτοβουλία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, έληξε άκαρπη. Οι έμποροι πρότειναν να «ανασάνει» για μία εβδομάδα η αγορά και στο μεταξύ οι ίδιοι να μεσολαβήσουν προς την κυβέρνηση για να συνεχιστεί ο διάλογος με τους μεταφορείς και να αποσαφηνιστούν επίμαχα σημεία.

Οι μεταφορείς, σύμφωνα με κορυφαίο συνδικαλιστικό τους στέλεχος, άκουσαν με προσοχή και προβληματισμό τις θέσεις των εκπροσώπων της αγοράς και του εμπορίου, αλλά δεν έδωσαν άμεση απάντηση, καθώς θα πρέπει να ενημερωθούν και οι άλλοι εννέα πρόεδροι των Ομοσπονδιών από όλη την Ελλάδα, κάτι που θα γίνει σήμερα, Δευτέρα.

Προς το παρόν φορτηγά παραμένουν παραταγμένα τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη. Στην Αττική βρίσκονται παραταγμένα πάνω από 730 φορτηγά.

{{{ map }}}To μεσημέρι σημειώθηκε ένταση μεταξύ οδηγών στη Μεταμόρφωση, κοντά στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων. Την ώρα που βυτιοφόρα επιχειρούσαν να μπουν στο Κέντρο προπηλακίστηκαν από συναδέλφους τους.

Ακολούθησε συμπλοκή και περιορισμένη χρήση χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, ενώ ένας ιδιοκτήτης φορτηγού, οποίος τραυμάτισε ταξίαρχο της Αστυνομίας, δαγκώνοντάς τον στο χέρι, συνελήφθη.

Ένταση και στο λιμάνι του Πειραιά, όπου περίπου 60 απεργοί αυτοκινητιστές εμποδίζουν 16 νταλίκες με ξένες πινακίδες να επιβιβαστούν στο οχηματαγωγό πλοίο (RO-RO) Hellenic Master, όπως και 6 νταλίκες με βουλγαρικές πινακίδες να εισέλθουν στο ΣΕΜΠΟ.

Στη Θεσσαλονίκη φορτηγά βρίσκονται στη διασταύρωση της Λαχαναγοράς, στη διασταύρωση Γέφυρας, στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Βέροιας, στο Δερβένι, στην πύλη 16 του ΟΛΘ, προ δυτικής εισόδου νέας εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ύψος του Ρομπόπουλου.

Εν τω μεταξύ, δύο φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, τα οποία ήταν φορτωμένα με προϊόντα, δέχθηκαν επίθεση από αγνώστους, το βράδυ του Σαββάτου στην είσοδο της Νέας Εγνατίας, με κατεύθυνση προς τους Ευζώνους. Από την επίθεση, ένας από τους οδηγούς τραυματίστηκε και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, ενώ προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα φορτηγά. Τα φορτηγά μετέφεραν προϊόντα από τη Νάουσα, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», οι μεταφορείς τώρα προσανατολίζονται στο να στείλουν επιστολή στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, ζητώντας συνάντηση μαζί του.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Υποδομών λένε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Κι ενώ η σύγκρουση ιδιοκτητών φορτηγών και κυβέρνησης έχει φτάσει στα άκρα, η αγορά εκπέμπει SOS για τις ελλείψεις.

Έως και 20% λιγότεροι κωδικοί προϊόντων βρίσκονται στη διάθεση των καταναλωτών στα ράφια των σούπερ μάρκετ στη Βόρεια Ελλάδα. Ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πολυεθνικές εταιρείες σούπερ μάρκετ, τα ράφια των οποίων σχεδόν άδειασαν από βασικά προϊόντα.

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει και ο εμπορικός κόσμος στα Χανιά, λόγω των κινητοποιήσεων με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Γιάννη Μαργαρώνη, να κάνει λόγο για πλήγμα στο εμπόριο.

Ελλείψεις άρχισε να εμφανίζει και η αγορά της Ρόδου, ιδιαίτερα σε προϊόντα διατροφής που εισάγονται από άλλες περιοχές της χώρας. Τα προβλήματα παρουσιάζονται κυρίως στα μεγάλα σούπερ μάρκετ που εφοδιάζονται από την Αθήνα.

Από το Σάββατο παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις οπωροκηπευτικών, αλλά και γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως επίσης και ζυμαρικών, δεδομένου ότι τα πλοία της γραμμής δεν μπορούν να μεταφέρουν φορτηγά αυτοκίνητα που ανήκουν σε γνωστές αλυσίδες καταστημάτων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ