Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-μεταφορέων παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Συνεχίζεται η κόντρα κυβέρνησης-μεταφορέων παρά την ψήφιση του νομοσχεδίου

Στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, και με δεδομένη την απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μετατοπίζεται το ενδιαφέρον στην κόντρα για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών. Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων παραμένουν στους δρόμους και την Πέμπτη. Οι δρόμοι είναι ανοικτοί με εξαίρεση ένα 10λεπτο μπλόκο στην ΕΟ Αθηνών-Λαμίας στη Μεταμόρφωση. Σχέδιο ενίσχυσης των μεταφορέων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, μελετά η κυβέρνηση.

Στη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τα φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, και με δεδομένη την απόφαση των μεταφορέων να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μετατοπίζεται το ενδιαφέρον στην κόντρα για την απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών.

Παραμένουν στα μπλόκα

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών και βυτιοφόρων παραμένουν στους δρόμους και την Πέμπτη. Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι ιδιοκτήτες φορτηγών-βυτιοφόρων έκλεισαν για λίγα λεπτά την ΕΟ Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Σχέδιο ενίσχυσης των μεταφορέων, ύψους 100 εκατ. ευρώ, μελετά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο Υποδομών μελετά το μέτρο της απόσυρσης παλαιών φορτηγών με υψηλές επιδοτήσεις για την αγορά νέων οχημάτων και προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για την τριετία που θα παραμείνει ακόμη κλειστό το επάγγελμα.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους νέους ιδιοκτήτες που διαθέτουν ένα ή δύο οχήματα και αγόρασαν τις άδειες τα τελευταία χρόνια. Εκτιμάται ότι αυτό θα λειτουργήσει ως αντιστάθμισμα για την απώλεια της άυλης αξίας των αδειών που θα μηδενιστεί μέσα στην τριετία. Το υπουργείο Υποδομών πιστεύει ότι με αυτόν τον τρόπο ένα 60% ή 70% της απόσβεσης της άδειας θα προέλθει μέσω των διαφόρων ελαφρύνσεων.

Οι μεταφορείς, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν των αγώνα τους, αξιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για την ένταξή τους στις ρυθµίσεις του Αναπτυξιακού Νόµου, τη βελτίωση του επιπέδου των συντάξεών τους και την επιστροφή, υπό µορφήν φορολογικών ελαφρύνσεων, της άυλης αξίας των αδειών που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Μέχρι την Παρασκευή, οπότε έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια Γενική Συνέλευση των εκπροσώπων του κλάδου, οι μεταφορείς έχουν δηλώσει ότι θα παραμείνουν στους δρόμους. Παρατεταγμένα σε 18 σημεία γύρω από την Αττική βρίσκονται περί τα 790 οχήματα, ενώ ανάλογη εικόνα παρατηρείται και στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, προς το παρόν οι μεταφορείς δεν έχουν αποκλείσει τα εθνικά οδικά δίκτυα.

Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται αποφασισμένη να μην αφήσει να δημιουργηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν τα Νέα, υπάρχει έτοιµο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρµογή ακόµα και σήµερα, Πέμπτη, σε περίπτωση κατά την οποία οι ιδιοκτήτες των φορτηγών και βυτιοφόρων συνεχίσουν τους αποκλεισµούς των δρόµων και την αποχή από το έργο του εφοδιασµού της αγοράς µε καύσιµα και προϊόντα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, µεταξύ των άλλων, τη σταδιακή αποµάκρυνση των φορτηγών από τους δρόµους παρουσία εισαγγελέων και την παραποµπή στο Αυτόφωρο όσων αρνούνται να συµµορφωθούν µε τις υποδείξεις της Αστυνοµίας. Επίσης, στο εξής οι αυτοκινητιστές που θα αρνούνται να εκτελούν δροµολόγια θα παραπέµπονται στις αρµόδιες επιτροπές των νοµαρχιών, οι οποίες θα αποφασίζουν ακόµα και για την αφαίρεση των αδειών τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024