Αυστηρότεροι οι νέοι διεθνείς κανονισμοί για την τραπεζική κεφαλαιακή επάρκεια
Υψηλότερα θέτουν τον πήχη κεφαλαιακής επάρκειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι νέοι διεθνείς κανονισμοί που συμφωνήθηκαν μεταξύ των ρυθμιστικών Αρχών και μεγάλων κεντρικών τραπεζών. Στο 6%, αντί για το σημερινό 4%, θα πρέπει να βρίσκεται το Tier 1 των τραπεζών, από το 2013 τίθεται σε ισχύ η «Βασιλεία ΙΙΙ».
Υψηλότερα θέτουν τον πήχη κεφαλαιακής επάρκειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι νέοι διεθνείς κανονισμοί που συμφωνήθηκαν την Κυριακή μεταξύ των ρυθμιστικών Αρχών και μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τη «Βασιλεία ΙΙΙ», η οποία θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από το 2013, ο συνολικός δείκτης Tier 1 των τραπεζών θα πρέπει να βρίσκεται στο 6% αντί για το σημερινό 4%, ενώ ο βασικός Tier 1 στο 4,5% (έναντι 2%).
Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει επίσης να διατηρούν ένα νέο, ξεχωριστό δείκτη θωράκισης 2,5% από κοινά ίδια κεφάλαια.
Οι κανονισμοί, μέρος της πολιτικής αυστηρότερων κανονισμών για την αποτροπή χρηματοπιστωτικών κρίσεων όπως εκείνης του 2008, θα εγκριθούν από τη G20 του προσεχούς Νοεμβρίου.
Εν αναμονή των νέων κανονισμών, η γερμανική Deutsche Bank έγινε η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντεπεξέλθει στα νέα όρια (αλλά και για την αγορά μεγαλύτερου ποσοστού στην Postbank). Ο οικονομικός Τύπος της χώρας εκτιμά ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι οργανισμοί το παράδειγμά της, εκτιμώντας ότι συνολικά θα πρέπει να αντληθούν 105 δισ. ευρώ.
Οι πρώτες αντιδράσεις από κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και ισχυρούς τραπεζικούς οργανισμούς ήταν θετικές, κρίνοντας πως οι νέοι κανονισμοί ενισχύουν τις αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συστημικό ρίσκο.
«Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική Fed τους νέους κανονισμούς, ενώ τη «Βασιλεία ΙΙΙ» καλωσόρισαν και ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ (που προέδρευσε στις συζητήσεις της Κυριακής) και ο Άξελ Βέμπερ της Bundesbank, όπως αναφέρει το Reuters.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
- Επίσημο: Στη Χάποελ Τελ Αβίβ ο ΛεΝτέι (pic)
- Θεσσαλονίκη: Φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στα Βασιλικά – Κοντά σε σπίτια οι φλόγες, μήνυμα από το 112
- Σκάνδαλο υποκλοπών: Νέα αίτηση ανάσυρσης της δικογραφίας κατέθεσε ο Κεσσές στον Άρειο Πάγο
- Ιράν: Νομοσχέδιο για την «ασφάλεια και την ανάπτυξη του Ορμούζ» κατατέθηκε στο κοινοβούλιο
- Markos by Night: Έρχεται το Σάββατο με την κωμωδία «10 Χρόνια Γάμου»
- ΣΥΡΙΖΑ για Ντίλιαν: Ένα ακόμα τεκμήριο ενοχής της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη στη δυσώδη υπόθεση των υποκλοπών
- Βουλή: Άρση ασυλίας Κωνσταντοπούλου- Σαλμά εισηγείται η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442