Διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας ισλαμικού κέντρου και τεμένους κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου πραγματοποίησαν πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές την Κυριακή στη Νέα Υόρκη.

Οι διαδηλωτές ζητούσαν να μην γίνει με κανένα τρόπο το κέντρο σε εκείνο το σημείο ή τουλάχιστον να μεταφερθεί αλλού. Αρκετοί είχαν χάσει συγγενικά τους πρόσωπα στην επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και δήλωναν ότι η ανέγερση του κέντρου θα είναι μεγάλο πλήγμα για τους ίδιους.

Ακόμη, απεικόνιζαν σε πλακάτ τη λέξη Σαρία (ο ιερός ισλαμικός νόμος) με γράμματα που έσταζαν αίμα και φώναζαν αντι-ισλαμικά συνθήματα.

Την ίδια ώρα σε αντιδιαδήλωση –μάλλον μικρότερη από αυτή όσων αντιδρούν στο κέντρο– οι συγκεντρωμένοι ζητούσαν να τερματιστεί ο ρατσιστικός φόβος για το Ισλάμ και τους Άραβες και τάσσονταν υπέρ της δημιουργίας του κέντρου.

Η αστυνομία κράτησε τις δύο ομάδες σε απόσταση και δεν καταγράφηκαν επεισόδια, παρά μόνο μερικές φραστικές αντιπαραθέσεις.

Η ανέγερσή του κέντρου έχει προκαλέσει τεράστια συζήτηση στο εσωτερικό των ΗΠΑ σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες. Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρενέβη και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των μουσουλμάνων να χτίσουν εκεί το κέντρο αν και, πέρα από μεγάλο μέρος των Ρεπουμπλικάνων, αντιτίθενται και στελέχη των Δημοκρατικών.

Το κέντρο, το οποίο είναι ακόμα στα πρώτα στάδια της κατασκευής, βρίσκεται δύο τετράγωνα από το Σημείο Μηδέν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο