Η βιταμίνη Ε μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε από την διατροφή τους μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας από εκείνους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες της, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Νέα Υόρκη: Οι ηλικιωμένοι που παίρνουν επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε από την διατροφή τους μπορεί να έχουν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας από εκείνους που καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες της, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Neurology.
Η Δρ Μονικ Μπρετελερ και οι συνεργάτες της στο Ιατρικό Κέντρο Εράσμους της Ολλανδίας διαπίστωσαν σε δείγμα 5.395 Ολλανδών, 55 ετών και άνω, ότι το ένα τρίτο που ανέφερε υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε από την διατροφή του, είχε 25% μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, περιλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ, την επόμενη δεκαετία, συγκριτικά με εκείνους που είχαν την ελάχιστη πρόσληψη βιταμίνης Ε.
Ειδικότερα, κατά την διάρκεια της δεκαετίας που διήρκεσε η έρευνα, 465 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια, περιλαμβανομένων και 365 με νόσο Αλτσχάιμερ.
Μεταξύ του ενός τρίτου των γυναικών και ανδρών με την υψηλότερη διατροφικής πρόσληψης βιταμίνης Ε 120 εκδήλωσαν άνοια. Στην ομάδα της ελάχιστης πρόσληψης, 164 διαγνώστηκαν με άνοια.
Όταν συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες, όπως η ηλικία, η μόρφωση, το βάρος και το κάπνισμα, καθώς και το αλκοόλ, η υψηλή βιταμίνη Ε σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου άνοιας κατά ένα τέταρτο.
Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να εξαιρέσουν την πιθανότητα άλλοι παράγοντες πέραν της βιταμίνης Ε να ευθύνονται για τον συσχετισμό, ούτε είναι ξεκάθαρο γιατί η βιταμίνη Ε και όχι η C ή η β-καροτίνη, σχετίζονται με τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η βιταμίνη Ε από μόνη της προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση, έθεσε επί μακρόν υπό παρακολούθηση τους συμμετέχοντες και έτσι οι ερευνητές έχουν ισχυρούς λόγους να πιστεύουν ότι η διατροφική βιταμίνη Ε μπορεί να σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο άνοιας.
Οι επιστήμονες γενικά έχουν δείξει ενδιαφέρον για το κατά πόσο τα αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Ε και C και η β-καροτίνη αποτρέπουν την άνοια, καθώς θεωρητικά οι δράσεις τους παρεμβαίνουν στην διαδικασία εκφυλισμού των εγκεφαλικών κυττάρων.
Τα αντιοξειδωτικά ουδετεροποιούν τις ενεργές μορφές οξυγόνου που προκαλούν βλάβες στα κύτταρα του οργανισμού. Οι ενεργές μορφές οξυγόνου παράγονται φυσικά στον οργανισμό, ως υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Επειδή ο εγκέφαλος είναι περιοχή με υψηλή μεταβολική δραστηριότητα, πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην αθροιστική οξειδωτική βλάβη.
Μελέτες έχουν καταλήξει μέχρι σήμερα σε αντικρουόμενα συμπεράσματα, για το αν οι ηλικιωμένοι με υψηλή διατροφική κατανάλωση διαφόρων αντιοξειδωτικών έχουν χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας. Και οι κλινικές μελέτες που μελετούν την επίδραση των συμπληρωμάτων αντιοξειδωτικών δεν έχουν παρουσιάσει στοιχεία ότι μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης νόσου Αλτσχάιμερ.
Διατροφικές πηγές της βιταμίνης Ε είναι τα αμύγδαλα και τα φουντούκια, το ηλιέλαιο και το καρδαμέλαιο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο και το φύτρο του σταριού.
health.in.gr
- Δίκη Βαλυράκη: Μάρτυρας κατέθεσε στη δίκη ότι είδε να χτυπούν με κοντάρι τον πρώην υπουργό
- Brussels Signals ‘No More Studies Needed’ for Greece–Cyprus Power Link
- 35 χρόνια Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ: Γιορτή Γνώσης & Δημιουργίας
- Η ΚΝΕ για τα 17 χρόνια από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου
- Μπράιτον: Εκτός για μήνες ο Τζίμας
- Οκτώ σκάφη προσδέθηκαν για πρώτη φορά ταυτόχρονα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
