Επιδείνωση πριν την ανάκαμψη βλέπει για την ελληνική οικονομία ο Π.Τόμσεν του ΔΝΤ
Συρρίκνωση κατά 4% της ελληνικής οικονομίας πριν την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012 προβλέπει το ΔΝΤ, εκτίμηση που είναι «νωρίς ακόμη για να αναθεωρηθεί» σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν. Το Ταμείο δεν ζήτησε περικοπή στο μισό των αποζημιώσεων για απόλυση αναφέρει ο αξιωματούχος, λέγοντας επίσης ότι δεν υπάρχει ανάγκη για νέα μέτρα φέτος.
Συρρίκνωση κατά 4% της ελληνικής οικονομίας πριν την επιστροφή στην
ανάπτυξη το 2012 προβλέπει το ΔΝΤ, εκτίμηση που είναι «νωρίς ακόμη για
να αναθεωρηθεί» σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου στην
Ελλάδα Πόουλ Τόμσεν.
Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο αξιωματούχος του ΔΝΤ αρνείται ότι το Ταμείο ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας την περικοπή κατά 50% στις αποζημιώσεις των απολύσεων, στηρίζοντας τη μείωση του εργατικού κόστους με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Η ενδιάμεση αξιολόγηση της τρόικας την περασμένη εβδομάδα δείχνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά και το έλλειμμα μειώνεται, ενώ ο Π.Τόμσεν αναφέρει ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ πριν την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2012 είναι ακόμη νωρίς για να αναθεωρηθούν.
Το ελληνικό πρόγραμμα «είναι ένα αξιόπιστο πρόγραμμα, και με την εφαρμογή του η Ελλάδα θα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε τρία χρόνια» ανέφερε ο αξιωματούχος του ΔΝΤ, λέγοντας επίσης ότι τα μέτρα είναι δύσκολα αλλά «δεν μπορούμε να τα αποκαλέσουμε άδικα».
Ο Π.Τόμσεν αποκλείει επίσης λόγω του «τεράστιου κόστους» την επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή του προγράμματος της Αθήνας θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη της, δίνοντάς της τη δυνατότητα να μακρύνει τη διάρκεια λήξης του χρέους με ομόλογα μακράς ωριμότητας.
Ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για την Ελλάδα αναφέρει τέλος, ερωτηθείς για πιθανή κοινωνική αναταραχή, ότι ο ελληνικός λαός «είναι ευπροσάρμοστος και γνωρίζει ότι η εναλλακτική λύση θα είναι ακόμη χειρότερη με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- The Dreamers: Έρωτας, δράμα, πολιτική – Ένα νοσταλγικό ταξίδι στη Nouvelle Vague
- Τουρκία: Σεισμός 5 Ρίχτερ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Συνταγή: Κοτόπουλο με γλυκόξινη σάλτσα
- Σταθερότητα ή ακυβερνησία; Η Ιστορία διαψεύδει το δίλημμα που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
- Μεγάλη φωτιά σε εξέλιξη στη Σητεία – Ήχησε το 112, σηκώθηκαν δύο εναέρια
- Έρχονται τα νέα τιμολόγια ρεύματος – Σε σταθερή άνοδο τα μπλε
- Πες μου τι θέλεις να σου πω ποια άσκηση σου ταιριάζει
- Καιρός: Άνοδος της θερμοκρασίας με 39αρια – Πού θα βρέξει
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442