Αλλεπάλληλοι καύσωνες στο μετεωρολογικό δελτίο της Αθήνας έως το 2100
Η Αθήνα, η Μασαλία και αρκετές πόλεις της Ιταλίας θα υποστούν τα χειρότερα από την συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, προειδοποιεί ελβετική μελέτη στο περιοδικό Nature Geoscience. Η συχνότητα των κυμάτων καύσωνα προβλέπεται να αυξηθεί κατά εννέα φορές στη Μεσόγειο έως το 2100.
Η Αθήνα, η Μασαλία και αρκετές πόλεις της Ιταλίας θα υποστούν τα χειρότερα από την συνεχιζόμενη αύξηση της θερμοκρασίας, προειδοποιεί ελβετική μελέτη στο περιοδικό Nature Geoscience.
Οι καύσωνες αναμένεται να γίνουν εννέα φορές συχνότεροι τις επόμενες δεκαετίες: Ενώ το διάστημα 1961-1990 καταγραφόταν στην περιοχή της Μεσογείου ένας καύσωνας ανά τρία χρόνια, κατά μέσο όρο, το διάστημα 2071-2100 θα πρέπει να περιμένουμε τρεις καύσωνες το χρόνο, υπολογίζουν οι ερευνητές του ETH Zurich (Ομοσπονδιακό Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης).
Στο ίδιο διάστημα, οαριθμός των ημερών με θερμοκρασίες άνω των 40,6 βαθμών Κελσίου (το αμερικανικό όριο για την έκδοση προειδοποιήσεων προς το κοινό) θα δεκαπλασιαστεί από τις 1,6 το χρόνο στις 16 το χρόνο.
Η μελέτη, αναφέρει το πρακτορείο Reuters,είναι η πρώτη που εντοπίζει τις περιοχές της Ευρώπης όπου οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνδυαστούν με υψηλή σχετική υγρασία, επιβαρύνοντας έτσι περισσότεροτην ανθρώπινη υγεία.
Το πρόβλημα θα είναι εντονότερο κοντά στις ακτές και στις εκβολές μεγάλων ποταμών, όπου η υγρασία είναι ούτως ή άλλως αυξημένη. «Ορισμένες από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ευρώπης, όπως οι αστικές περιοχές της Αθήνας, του Βουκουρεστίου, της Μασαλίας, του Μιλάνου, της Ρώμης και της Νάπολης, θα υποστούν τις εντονότερες μεταβολές στους δείκτες υγείας» γράφουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.
Για τις ανάγκες της μελέτης, ως κύμα καύσων ορίστηκε ένα διάστημα τουλάχιστον έξι ημερών με θερμοκρασίες που βρίσκονται στο ανώτατο 10% των θερμοκρασιών που καταγράφηκαν σε μια συγκεκριμένη περιοχή το ίδιο διάστημα προηγούμενων ετών. Αυτό σημαίνει ότι ένα κύμα καύσωνα στην Αθήνα είναι πιο ζεστό από ένα κύμα καύσωνα στη Σκανδιναβία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η τελευταία γυναίκα που απαγχονίστηκε στη Βρετανία δικαιώνεται 71 χρόνια μετά – Η ιστορία της Ρουθ Έλις
- «Πυρά» Ανδρουλάκη σε Μητσοτάκη για ακρίβεια: «Η κοροϊδία έχει και τα όριά της, προσπαθείτε να κάνετε το άσπρο – μαύρο»
- Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]
- Στράτος Φαναράς: Δεν υπάρχουν κρυφές δημοσκοπήσεις, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που δεν δημοσιεύονται
- Κλαίει η… γεωγραφία: Αμερικανίδα δημοσιογράφος «διχοτόμησε» Βοσνία και Ερζεγοβίνη – «Οι ΗΠΑ έπαιξαν με αυτές τις δύο μικρές χώρες» (vid)
- «Κοινωνία Ώρα MEGA»: Σταθερό ραντεβού με την ενημέρωση και το καλοκαίρι
- Διευκόλυνση πρόσβασης σε παραλίες για ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες από τον Δήμο Παγγαίου
- Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin το 2010
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)





























![Πολωνία: Μια 5χρονη έμεινε μόνη της στην αποβάθρα όταν το τρένο έφυγε με την οικογένειά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/uid_e04b5d44fc204a1bb9eae4b486e5a850_width_1200_play_0_pos_0_gs_0_height_675-315x220.webp)









































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442