Το γαλλικό Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε πως ένας νόμος που απαγορεύει σε όλους τους δημόσιους χώρους την ισλαμική μαντίλα που κρύβει όλο το πρόσωπο και το σώμα, δεν θα «άντεχε» σε νομικές προσφυγές, αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro.

To Συμβούλιο της Επικρατείας έχει και στο παρελθόν τονίσει στην κυβέρνηση ότι ένας τέτοιος νόμος «στερείται νομικής βάσης».

Στη γνωμοδότηση, η οποία περιήλθε σε γνώση της Le Figaro, το Συμβούλιο της Επικρατείας σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κατοχυρώσει το δικαίωμα των προσώπων να ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους.

Ως εκ τούτου, θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί το επιχείρημα ότι η ενδυμασία αυτή προσβάλλει την αξιοπρέπεια της γυναίκας, αν αυτή τη φοράει με τη θέλησή της.

Επιπλέον, ένας νόμος που να απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους για λόγους ασφαλείας και για να αποφεύγονται απάτες θα μπορούσε να δικαιολογηθεί μόνο σε ορισμένους χώρους και με ορισμένες διαδικασίες, όχι παντού και συνεχώς.

Πηγή προσκείμενη στον πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγιόν δήλωσε ότι η γνωμοδότηση «δεν εκπλήσσει» και δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περάσει νομοθεσία για την απαγόρευση της ενδυμασίας που κρύβει το πρόσωπο και το σώμα (μπούρκα, νικιάμπ).

Το σχετικό νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα και πρόκειται να τεθεί ενώπιον του κοινοβουλίου τον Ιούλιο. Αν γίνει νόμος, θα τεθεί σε εφαρμογή την άνοιξη του 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό