Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές, συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Η συνάντηση διήρκεσε λίγα λεπτά και ακολούθησε γεύμα εργασίας, όπου συζητήθηκε εύρος θεμάτων, από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι και η οικονομική συνεργασία. Ακολουθεί η συνάντηση Ερντογάν - Σαμαρά, ενώ πρώτος δέχτηκε τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Κάρολος Παπούλιας.
Σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές, συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Η συνάντηση διήρκεσε λίγα λεπτά και χαρακτηρίστηκε ενδιαφέρουσα από τον κ. Παπανδρέου.
Καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, που είχε προηγηθεί λίγη ώρα πριν, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι «ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος».
Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια χαρακτήρισε την επίσκεψή του αυτή ιστορική, προσθέτοντάς ότι εργαστήκαμε πολύ.
Από την πλευρά ο Γιώργος Παπανδρέου απάντησε ότι αφ’ εαυτή η επίσκεψη έχει ιστορικό χαρακτήρα.
Μετά τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ακολούθησε γεύμα εργασίας, κατά το οποίο συζητήθηκε εύρος θεμάτων, από την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ μέχρι και η οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, που θα σφραγισθεί με τις 21 ελληνοτουρκικές συμφωνίες.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύο φορές ιστορικής σημασίας την επίσκεψη του στην Ελλάδα και ο κ. Πετσάλνικος ευχήθηκε η επίσκεψη αυτή να είναι η απαρχή για την περαιτέρω βελτίωση και εμβάθυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε έμφαση όχι μόνο στις 21 συμφωνίες και μνημόνια που θα υπογραφούν και αφορούν πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, πολιτιστικά ή τουριστικά θέματα, αλλά και στις επαφές που θα έχουν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες. Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι στην επίσκεψη του αυτή συνοδεύεται από πολυάριθμη αντιπροσωπεία 320 ατόμων.
«Η επίσκεψη μας στην Ελλάδα θεωρείται από εμάς ιστορική και έχει ιδιαίτερη σημασία. Είναι ευκαιρία να συζητήσουμε πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά, τουριστικά και πολιτιστικά θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
«Τού εξέθεσα την άποψή μας ότι προϋπόθεση για μια νέα σελίδα και μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών: Και ως προς την εμπιστοσύνη αυτή, τού εξήγησα ότι πιστεύουμε πως πρέπει να βασιστεί πρώτον πάνω στο γεγονός ότι θεωρούμε μοναδικό διμερές πρόβλημα με την Τουρκία το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, και δεύτερον ότι στο ζήτημα του Κυπριακού θα πρέπει να υπάρχει μία στέρεη λύση, πάνω στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.
Οι κ.κ. Ερντογάν και Σαμαράς συζήτησαν επίσης για τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για το θέμα της λαθρομετανάστευσης και το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας.
Οκ. Σαμαράς δέχθηκε πρόσκληση να επισκεφθεί προσεχώς την Τουρκία, επίσκεψη η οποία θα συνδυασθεί με ομιλία του για θέματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις με την ΕΕ.
Πρώτος συναντήθηκε με τον Τούρκο πρωθυπουργό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γροιλανδία: Ο Τραμπ προσπαθεί να ξαναγράψει την ιστορία, αλλά η αλήθεια δεν είναι με το μέρος του
- Η Κρίστεν Στιούαρτ σκέφτεται να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ λόγω Τραμπ – «Δεν μπορώ να δουλέψω ελεύθερα»
- Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου «Βιολάντα»
- Μεντιλίμπαρ για την τραγωδία με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ: «Είναι λυπηρό»
- Γάζα: Η Χαμάς επιδιώκει ρόλο στην αστυνομία του θύλακα, ενόψει των συνομιλιών για τον αφοπλισμό της
- Συμμορία έκλεβε αυτοκίνητα τα παραποιούσε και τα μεταπωλούσε – Συνελήφθησαν τρία άτομα


