Επιτακτική ανάγκη τα μέλη της ευρωζώνης να μειώσουν τα χρέη, τονίζει αξιωματούχος ΕΚΤ
Το πακέτο στήριξης του ευρώ ύψους 1 τρισ. δολαρίων δεν είναι αρκετό για να σώσει την ευρωζώνη, είπε την Τρίτη το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Νουτ Βέλινκ. Χώρες όπως η Ελλάδα, Ισπανία, Πορταγαλία πρέπει να βάλουν γρήγορα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, για να αποφευχθεί κλιμάκωση της κρίσης, πρόσθεσε.
Το πακέτο στήριξης του ευρώ ύψους 1 τρισ. δολαρίων δεν είναι αρκετό για να σώσει την ευρωζώνη, είπε την Τρίτη το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Νουτ Βέλινκ στην Ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, όπως αναφέρει το Reuters.
Χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, πρέπει να βάλουν γρήγορα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά τους, προκειμένου να αποτραπεί κλιμάκωση της κρίσης, φέρεται να είπε ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας της εφημερίδας.
«Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, το δίκτυ ασφαλείας είναι προσωρινής φύσης», είπε ο Ν.Βέλινκ, προσθέτοντας ότι είναι η μόνη λύση για την προστασία της ευρωζώνης.
Ο κ. Βέλινκ είπε ότι χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους των χωρών-μελών. «Χρειάζεται να επιβάλλονται ταχύτερα τα πρόστιμα, σε περίπτωση που οι χώρες παραβιάζουν τους κανόνες», σημείωσε.
Ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΚΤ πρότεινε επίσης οι χώρες που παραβιάζουν του κανόνες να μην έχουν πρόσβαση στα κοινοτικά κονδύλια για έργα υποδομής.
Για την Ελλάδα, είπε ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της δεν θα έλυνε τα προβλήματα. «Αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος, όσο δύσκολη και αν είναι η σημερινή λύση για τους Έλληνες, η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους θα αύξανε ακόμα περισσότερο το κίνδυνο μετάδοσης, γιατί θα δημιουργούσες προσδοκίες ότι αυτό θα συμβεί και σε άλλες χώρες» εξήγησε.
Μπαρόζο: απαιτούνται επιπρόσθετες προσπάθειες
Η αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη απαιτεί «επιπρόσθετες προσπάθειες»από «όλες» τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε την Τρίτη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημειώνοντας ότι η δοκιμαζόμενη από το χρέος Ελλάδα δεν είναι το μόνο πρόβλημα.
Σχολιάζοντας την απόφαση των «27» υπουργών Οικονομικών για την δημιουργία «διχτυού ασφαλείας» για το ευρώ ύψους 750 δισ. ευρώ, ο κ. Μπαρόζο τόνισε «δεν είναι μόνο να δίνει ή να δανείζει κανείς χρήματα».
«Είναι θέμα να ζητηθεί απ’ ολες τις χώρες μέλη της ζώνης του ευρώ να καταβάλουν επιπρόσθετες προσπάθειες για την διόρθωση ορισμένων ανισορροπιών που υπάρχουν ακόμη», τόνισε ο κ. Μπαρόζο σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία.
«Είναι ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες και αποκλίσεις στην ανταγωνιστικότητα. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε να ενισχύσουμε τόσο την ανταγωνιστικότητα στις εξαγωγές, η οποία χρειάζεται επειγόντως σε πολλές χώρες, και την ζήτηση στο εσωτερικό όπου χρειάζεται και είναι δυνατή», ανέφερε από την πλευρά του ο Επίτροπος των Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν.
«Αξιόπιστο» και στο «σωστό μέγεθος» έκρινε το σχέδιο βοήθειας προς τη ζώνη του ευρώ που παρουσιάσθηκε από την ΕΕ ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Ανχελ Γκουρία.
«Το πακέτο είναι αξιόπιστο, στο σωστό μέγεθος και θα προσφέρει τον απαραίτητο χρόνο για να εκτιμηθεί αντικειμενικά» η κατάσταση, «επειδή κάθε χώρα βρίσκεται σε διαφορετική κατάσταση», δήλωσε ο Α.Γκουρία στο τέλος συνάντησης με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Moody’s: στήριξη ευρώ περιορίζει ανησυχίες για ρευστότητα
Ο Οίκος Αξιολογήσεων Moody’s είπε ότι το πακέτο στήριξης της ΕΕ περιορίζει τις ανησυχίες για την ρευστότητα στην Ευρώπη και αποτελεί ένα εν δυνάμει αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης δημοσιονομικής προσαρμογής στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.
Ωστόσο, είπε ότι η συμφωνία είναι οριακά αρνητική για τις ισχυρότερες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΑΑΔΕ: Κατάσχεση μεγάλης ποσότητας παράνομων σκευασμάτων διατροφής – Άνω των 200.000 ευρώ η φοροδιαφυγή
- Νέα Αριστερά: Ο αγώνας για μια Κύπρο ενωμένη είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά
- Η Euroleague και οι καλύτερες φάσεις του MVP, Σάσα Βεζένκοφ (vid)
- Ο Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος ότι ο Πούτιν θα τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στην Ουκρανία
- «Ομόρφυνε τη ζωή μας» – Η ΕΛΑΣ αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό Μάρω Κοντού
- Θερινές Προβολές ΕΦΕ: Μια ματιά στη φρίκη του πολέμου μέσα από το animated φιλμ Waltz with Bashir
- Rispet Home HEAVY DUTY: Η νέα σειρά προϊόντων καθαρισμού για σπίτια με κατοικίδια από τη ΜΕΓΑ
- Marfin: Στις φυλακές Ναυπλίου και Μαλανδρίνου οι δύο 42χρονοι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442