Ενότητα και ισχυρή ηγεσία στην ΕΕ ζητά η επιτροπή «σοφών» του Φ.Γκονζάλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα δώσει μάχη για μπορεί να ασκεί επιρροή την επόμενη εικοσαετία αν δεν αποκτήσει ενότητα και σταθερή ηγεσία, αναφέρει σε έκθεσή του τo Reflection Group, μια επιτροπή «σοφών» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και θα δώσει μάχη για μπορεί να ασκεί επιρροή την επόμενη εικοσαετία αν δεν αποκτήσει ενότητα και σταθερή ηγεσία, αναφέρει σε έκθεσή του τo Reflection Group, μια επιτροπή «σοφών» με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες.
Επικεντρώνοντας στον αντίκτυπο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οποία ξέσπασε λίγο μετά την έναρξη της σύνταξης της έκθεσης, η ομάδα εργασίας αναφέρει ότι η ευρωπαϊκή δομή των δύο ταχυτήτων, με 16 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ να ανήκουν στην ευρωζώνη και τις υπόλοιπες να λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, καθιστά απαραίτητη την στενότερη οικονομική διοίκηση.
Η ομάδα του Reflection Group απαρτίζεται από 12 μέλη από τον πολιτικό και επιχειρηματικό χώρο, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2007 κλήθηκαν να αναλύσουν τις προκλήσεις που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσει η ΕΕ το 2030.
«Η Ευρώπη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε σημείο καμπής της ιστορίας της» προειδοποιει η έκθεση των 35 σελίδων, υπό τον τίτλο Σχέδιο Ευρώπη 2030.
«Θα καταφέρουμε να αντεπεξέλθουμε στην πρόκληση μόνο αν όλοι μας -πολιτικοί, πολίτες, εργοδότες και εργαζόμενοι- συσπειρωθούμε γύρω από έναν κοινό στόχο που θα ανταποκρίνεται στο πνεύμα της εποχής».
Το Reflection Group προτείνει μια σειρά μέτρων που πρέπει να λάβει η ΕΕ για να ενισχύσει την ηγεσία της και να βελτιώσει την οικονομική επιρροή της, τα οποία περιλαμβάνουν: Αναμόρφωση των ευρωπαϊκών οικονομικών θεσμών και των μηχανισμών επιτήρησης· μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στο Ασφαλιστικό· ενίσχυση της παρουσίας των γυναικών στην εργασία· επενδύσεις στην έρευνα· χαλάρωση της μεταναστευτικής πολιτικής· χάραξη κοινής ενεργειακής πολιτικής· ηγετικό ρόλο στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και ενδεχομένως τη θεσμοθέτηση «φόρου άνθρακα»· και συντονισμό της φορολογικής πολιτικής των χωρών-μελών
Επιπλέον, η έκθεση επισημαίνει ότι η Ε.Ε θα πρέπει να έχει μία πιο οριοθετημένη ηγεσία αντί να επιτρέπει σε πολλές, διαφορετικές φωνές – στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους ηγέτες των χωρών-μελών, στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-να μιλούν για το μέλλον της Ένωσης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις (6/5): Πού θα δείτε το Game 3, Παναθηναϊκός-Βαλένθια και τον ημιτελικό Μπάγερν-Παρί Σεν Ζερμέν
- Βραβεία Βιβλίου Public 2026
- ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ: Ολοκληρωμένη Εκπαίδευση & Σίγουρη Επιτυχία για Κάθε Μαθητή
- Μάθιου Πέρι: Τα μυστικά των Friends και η κληρονομιά του Τσάντλερ στο σφυρί
- Σπίτι μου 2: Φουντώνει η αγωνία των δικαιούχων που είναι «στον αέρα» – Τι απαντά το υπουργείο
- ΑΔΕΔΥ: Απεργία στο Δημόσιο στις 13 Μαΐου – Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού
- Για το 3-0 και το Final-4 στο «σπίτι» του ο Παναθηναϊκός
- Πλοίο «φάντασμα» το κρουαζιερόπλοιο MV Hondius όπου ξέσπασε ο χανταϊός – Πώς μεταδόθηκε
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442