Για τις 13 Ιουνίου «κλείδωσαν» οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο
Για τις 13 Ιουνίου οριστικοποιήθηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Χριστιανοδημοκράτη Φλαμανδού Ιβ Λετέρμ εξαιτίας της έντονης διένεξης μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων. Οι κάλπες στήνονται σε απόσταση αναπνοής από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Για την 13η Ιουνίου καθορίστηκαν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Χριστιανοδημοκράτη Φλαμανδού Ιβ Λετέρμ εξαιτίας της έντονης διένεξης μεταξύ Φλαμανδών και Βαλλόνων. Οι κάλπες στήνονται σε απόσταση αναπνοής από την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Το Κοινοβούλιο του Βελγίου διαλύθηκε και επίσημα την Πέμπτη, γεγονός που ανοίγει πλέον το δρόμο για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Η βελγική Βουλή υιοθέτησε πριν την οριστική διάλυσή της έναν κατάλογο με περισσότερα από 50 άρθρα του Συντάγματος που ενδέχεται να τροποποιηθούν κατά την επόμενη βουλευτική περίοδο.
Η ημερομηνία των εκλογών -που εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα- καθορίστηκε για τις 13 Ιουνίου, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Βουλής Πάτρικ Ντέγουελ.
Η ακριβής ημερομηνία των εκλογών που εγκρίνεται με βασιλικό διάταγμα ανακοινώθηκε ήδη από τον πρόεδρο της Βουλής ο οποίος δήλωσε λακωνικά: ‘Οι εκλογές καθορίστηκαν για τις 13 Ιουνίου’.
Ο Ιβ Λετέρμ ανέλαβε την πρωθυπουργία μόλις πριν από πέντε μήνες, αλλά είδε τον κυβερνητικό του συνασπισμό να καταρρέει πριν από δύο εβδομάδες.
Πολλοί φοβούνται ότι η πολιτική κρίση θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις προεργασίες της βελγικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ξεκινά τον Ιούλιο.
Toυλάχιστον, ο ενεργός πλέον θεσμός του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκτιμάται ότι θα ελαφρύνει την κατάσταση, καθώς στα καθήκοντα του «Ευρωπαίου προέδρου» Χερμάν βαν Ρομπάι εμπίπτει η προετοιμάσια των συναντήσεων της προεδρίας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Απόφαση – «καταπέλτης» για τα Τέμπη: Ευθύνες του δημοσίου για την τραγωδία και αποζημιώσεις σε συγγενείς θυμάτων
- Κρήτη: Ορατή από το Διάστημα η αφρικανική σκόνη που έπνιξε το νησί – Δορυφορική εικόνα
- Τέλος από την Εθνική Ιταλίας ο Γκατούζο
- ΠΟΥ: Μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ για τις επιθέσεις με στόχο εγκαταστάσεις υγείας στο Ιράν
- Καθημερινό Ημερολόγιο Σούπερ Προσφορών* στην Betsson
- Γρηγόρης Λαμπράκης: Ο άξιος βαλκανιονίκης
- Θεσσαλονίκη: Στη φυλακή η 77χρονη για τον θάνατο του συζύγου της – «Δεν τον σκότωσα»
- Αρνητικό και το ΝΣΚ στη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανάπλαση της ΔΕΘ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 03.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nick-owuor-astro-nic-portraits-b25CZm2Nnco-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442