48ο Σαλόνι Μόδας Ελληνικού Παπουτσιού
Στην έκθεση παρουσιάζουν τις συλλογές τους 23 νέοι σχεδιαστές, σπουδαστές και τελειόφοιτοι της σχολής σχεδιασμού υποδημάτων του ΕΛΚΕΔΕ. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κάθε νέος ή νέα παρουσιάζουν ατομικά και επώνυμα τις συλλογές τους.
Την έκθεση η οποία θα παραμείνει ανοικτή 24-25-26 Απριλίου, (Σάββατο 10:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ., Κυριακή 9:00 π.μ. έως 9:00 μ.μ., Δευτέρα 10:00 π.μ. έως 7:00 μ.μ) αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 10.000 εμπορικοί επισκέπτες που εκπροσωπούν 2.500 καταστήματα λιανικής πώλησης από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Στο Σαλόνι Μόδας Ελληνικού Παπουτσιού φιλοξενείται για πρώτη φορά η Εικαστική έκθεση καλαποδιών «Shoe Lust».
Shoe-last ή shoe-lust;
Η πρώτη λέξη σημαίνει «καλαπόδι», η δεύτερη «πάθος για το παπούτσι». Το μικρό αυτό λογοπαίγνιο φανερώνει τη σχέση του παπουτσιού με τον ερωτισμό.
Στην παρούσα έκθεση η δημιουργός μετα-μορφώνει το ξύλινο καλαπόδι σε «γοβάκι». Η σχέση της δημιουργού με το καλαπόδι-γοβάκι είναι «ερωτική». Καταρχάς, ανέσυρε από την παρακμή το παραγκωνισμένο σήμερα ξύλινο καλαπόδι, που οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ως καύσιμη ύλη για το τζάκι, γιατί είδε σ’ αυτό την ομορφιά ενός μικρού γλυπτού. Επιπλέον, τα υλικά της, είναι συλλεγμένα με βάση ενός είδους «ενστικτώδους έλξης»: είναι ένα συνονθύλευμα από μικρο-αντικείμενα που βρίσκει στο δρόμο, στα μαγαζιά, στη φύση, συχνά φερμένα από διάφορες γωνιές της γης. Η έκθεση περιλαμβάνει μέρος της έκθεσης, που έλαβε χώρα στη Θεσσαλονίκη το Μάρτιο του 2010 στο Μπέη Χαμάμ με τον τίτλο «Officialis», και συμπεριλαμβάνει δημόσια έγγραφα που σχετίζονται με την ιστορία της εν λόγω πόλης.
Κάφειρα ή Καφείρα
Η Καφείρα είναι κόρη του Ωκεανού. Ανέθρεψε τον Ποσειδώνα μαζί με τους Τελχίνες, στους οποίους τον είχε εμπιστευτεί η Ρέα. Στους Τελχίνες αποδίδουν την εφεύρεση μερικών τεχνών, όπως της γλυπτικής. Το όνομα Καφείρα επιλέχτηκε από τη δημιουργό γιατί φέρει ένα συμβολισμό βάθους (κόρη Ωκεανού) και πάλλεται από μυθικές δυνάμεις. Εξάλλου, κάποιοι από τους φθόγγους του ονόματος Καφείρα απαντούν και στο όνομά της: Κατηφένια Ζαφειριάδου. Η έμμεση σχέση της Καφείρας με τη γλυπτική τέχνη, δια των Τελχινών, συνηγορεί προς αυτήν την επιλογή, αφού και η ίδια η δημιουργός θεωρεί τα καλαπόδια ως μικρά γλυπτά.
Κατηφένια Ζαφειριάδου
Υποψήφια Διδάκτωρ του Αγγλικού Τμήματος Α. Π. Θ. στον τομέα Γλωσσολογίας.
· Texmedin: Το Δίκτυο των Μουσείων Μόδας στο Σαλόνι Μόδας Ελληνικού Παπουτσιού
Ενημερωτικό περίπτερο στην είσοδο της εκθέσεως φιλοξενείται στην έκθεση, όπου παρουσιάζεται η δραστηριότητα του προγράμματος Texmedin. Το πρόγραμμα αυτό συνδέει κλαδικούς φορείς, τοπική αυτοδιοίκηση και Μουσεία Μόδας από τις χώρες της Μεσογείου με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής παράδοσης Ιδιαίτερα δε την αξιοποίηση της πολιτιστικής παράδοσης σαν παράγοντα καινοτομίας και σχεδιαστικής δημιουργικότητας.
Δραστηριότητες κοινωνικής αλληλεγγύης του κλάδου υπόδησης
Παράδοση της εκθέσεως αποτελεί η ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων σε κοινωνικά θέματα, η στήριξη και προβολή φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης (χαμόγελο του παιδιού, Νηφάλιοι, Εργαστήρι για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες).
Συμμετοχή και στήριξη του ΚΥΑΔΑ από τον κλάδο υπόδησης
Στην έκθεση συμμετέχει ενεργά και το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων) συνεχίζοντας τη συνεργασία με τις επιχειρήσεις του κλάδου , οι οποίες προσφέρουν υποδήματα για την κάλυψη των αναγκών των αστέγων . Σε ειδικό περίπτερο στην είσοδο της εκθέσεως προβάλλεται το έργο του ΚΥΑΔΑ, καθώς και οι επιχειρήσεις που προσφέρουν υποδήματα.
- Φωτιά στη Δάφνη κοντά στον σταθμό του Μετρό «Άγιος Ιωάννης»
- Ισραήλ: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι διεξάγει πλήγματα στον Λίβανο, μετά την προειδοποίηση για την εκκένωση χωριού
- ΣΥΡΙΖΑ για δηλώσεις Φιντάν: Ο διάλογος προϋποθέτει ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και θεσμική αξιοπιστία
- Συναγερμός στη Μαύρη Θάλασσα: Η Ελλάδα προειδοποιεί τον στόλο της
- Κύπελλο Ελλάδος Betsson: Το πρόγραμμα των ημιτελικών
- ΣΥΡΙΖΑ για Γεωργιάδη: Μαζέψτε τον άσχετο και ακροδεξιό αντιπρόεδρο της ΝΔ – Χαρακτήρισε «αηδία και φασισμό» τα μπλόκα των αγροτών