Γαλλική συνδρομή για την επιστροφή της Ιταλίας στην πυρηνική ενέργεια
Συμφωνίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας για την «αναγέννηση» της πυρηνικής βιομηχανίας της Ιταλίας υπέγραψαν στο Παρίσι οι Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Γαλλία θα συμβάλει στην κατασκευή ιταλικής πυρηνικής μονάδας που εγκαταλείφθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986.
Συμφωνίες ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας για τη σχεδιαζόμενη «αναγέννηση» της πυρηνικής βιομηχανίας της Ιταλίας υπέγραψαν στο Παρίσι Νικολά Σαρκοζί και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Η Γαλλία θα συμβάλει στην κατασκευή πυρηνικής μονάδας που εγκαταλείφθηκε μετά το δυστύχημα στο Τσερνομπίλ το 1986.
Οι συμφωνίες συνεργασίας στον τομέα πυρηνικής ενέργειας που υπογράφηκαν την Παρασκευή έρχονται σε συνέχεια της συμφωνίας που υπογράφηκε το 2009, σύμφωνα με την οποία η Γαλλία θα βοηθήσει την Ιταλία να κατασκευάσει μονάδα πυρηνικής ενέργειας, της οποίας η κατασκευή διακόπηκε μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνομπίλ, το 1986.
Συνολικά, υπογράφηκαν επτά συμφωνίες, μεταξύ των οποίων μνημόνιο κατανόησης για προγράμματα κατασκευής μονάδων πυρηνικής ενέργειας μεταξύ της γαλλικής Areva, της μεγαλύτερης παγκοσμίως εταιρείας πυρηνικών αντιδραστήρων, και του ιταλικού μηχανοκατασκευαστικού ομίλου Ansaldo Nucleare.
Υπεγράφη, παράλληλα, συμφωνία στον τομέα εκπαίδευσης και έρευνας, η οποία δίνει στη Γαλλία ηγετικό ρόλο στη διαμόρφωση της νέας γενιάς Ιταλών μηχανικών και τεχνικών πυρηνικής ενέργειας.
Οι Ιταλοί ψήφισαν το Νοέμβριο του 1987, ένα χρόνο μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, κατά της λειτουργίας πυρηνικών σταθμών σε ιταλικό έδαφος.
Η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι έχει, ωστόσο, καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της να αρχίσει την κατασκευή τους το 2013, καθώς η έβδομη, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, μεγαλύτερη οικονομία στον πλανήτη εξαρτάται σε υπερβολικό βαθμό από εισαγωγές -κυρίως από τη Ρωσία και την Αλγερία- για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τέλος εποχής για τη Μονακό: Οι παίκτες που φεύγουν το καλοκαίρι από το Πριγκιπάτο
- Διεκόπησαν δρομολόγια του Προαστιακού λόγω φωτιάς στην περιοχή της Νέας Ζωής
- Ο απόλυτος οδηγός BBQ από την Αργυρώ: Την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Τζέιμς για Ολυμπιακό: «Συγχαρητήρια και καλή τύχη»
- Γιατί η Νταϊάνα έσκισε σκόπιμα το φόρεμά της στο Met Gala πριν από 30 χρόνια;
- Πετρέλαιο: Βουτιά της τιμής του αργού – Κάτω από 100 δολάρια το βαρέλι
- Κρίση αξιοπιστίας – «Αστήρικτες» οι μισές έρευνες κοινωνικών επιστημών
- Ιταλικά ΜΜΕ: «Βλέπει» Τζόλη η Ρόμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 06.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-kathrinepnw-12506594-1-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442