Μείωση 45% στα καθαρά κέρδη της Eurobank το 2009
Μείωση 45%, στα 362 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank το 2009, ενώ αρνητικό αποτέλεσμα 44 εκατ. ευρώ σημειώθηκε από τις δραστηριότητες του ομίλου στις 7 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται.
2
Μείωση 45%, στα 362 εκατ. ευρώ, σημείωσαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Eurobank το 2009, ενώ αρνητικό αποτέλεσμα 44 εκατ. ευρώ σημειώθηκε από τις δραστηριότητες του ομίλου στις 7 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου δραστηριοποιείται.
Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι σε σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει κέρδη 298,6 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών κυμάνθηκαν μεταξύ 280,4 και 331 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά την έκτακτη εισφορά, ύψους 57 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα 305 εκατ. ευρώ.
Μείωση σημείωσαν και τα συνολικά έσοδα του ομίλου, που διαμορφώθηκαν σε 3 δισ. ευρώ, από 3,1 δισ. ευρώ το 2008.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η σύνθεση των εσόδων είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας, καθώς το 93% των συνολικών εσόδων προέρχεται από τόκους και προμήθειες. Αναφορικά με τη γεωγραφική κατανομή των εσόδων, το 68% προήλθε από τις εργασίες στην Ελλάδα και το 32% από εκείνες στη λεγόμενη «Νέα Ευρώπη».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι παρά τη διεθνή ύφεση και τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής, τα προ προβλέψεων κέρδη του ομίλου ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2008 και διαμορφώθηκαν σε 1,6 δισ. ευρώ το 2009, παραμένοντας σταθερά σε επίπεδα που θωρακίζουν την τράπεζα.
Το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων αυξήθηκε έναντι του 2008 και διαμορφώθηκε σε 57,5 δισ. ευρώ. Στους τομείς των επιχειρήσεων και των στεγαστικών δανείων, τα υπόλοιπα αυξήθηκαν συνολικά κατά 4,9% σε ετήσια βάση, ενώ οι νέες εκταμιεύσεις προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 4,8 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ αντίστοιχα το 2009.
Η ρευστότητα της Eurobank, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του 2009, παρά την αρνητική συγκυρία, καθώς ήταν ιδιαίτερα θετικά τα αποτελέσματα στην προσέλκυση νέων καταθέσεων πελατών, οι οποίες αυξήθηκαν στην Ελλάδα και τη «Νέα Ευρώπη» κατά 1,2 δισ. ευρώ και ανήλθαν σε 46,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2009.
Επιπρόσθετα, άντλησε ρευστότητα ύψους 2,8 δισ. ευρώ απευθείας από τις διεθνείς αγορές και προχώρησε και στην αποπληρωμή ομολογιών ύψους 500 εκατ. ευρώ, που είχε εκδώσει με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ο συνολικός δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω σε 119%, από 126% που ήταν δύο χρόνια πριν, και είναι από τους χαμηλότερους αντίστοιχων ευρωπαϊκών τραπεζών.
Σε χώρες των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, ο όμιλος έχει αναπτύξει μια παρουσία με δίκτυο 1.100 και πλέον καταστημάτων και σημείων εξυπηρέτησης πελατείας σε 7 χώρες.
Το 2009, το ενεργητικό στις χώρες της «Νέας Ευρώπης» διαμορφώθηκε σε 21,5 δισ.ευρώ, το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων ανήλθε σε 14,5 δισ. ευρώ, ενώ οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 938 εκατ. ευρώ σε 9,7 δισ. ευρώ.
Οι αυξημένες όμως προβλέψεις για επισφαλή δάνεια και το υψηλό κόστους άντλησης καταθέσεων επηρέασαν σημαντικά το καθαρό αποτέλεσμα, το οποίο ήταν αρνητικό κατά 44 εκατ. ευρώ.
Σε δηλώσεις του, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Ν.Νανόπουλος, επισήμανε ότι «μέσα σε ένα τόσο δυσμενές περιβάλλον, ο όμιλος Eurobank EFG επέδειξε αξιοσημείωτη προσαρμοστικότητα και ευελιξία, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή του θέση και τη ρευστότητά του, περιορίζοντας σημαντικά τις λειτουργικές του δαπάνες και αυξάνοντας τα προ προβλέψεων κέρδη του».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η Κλέλια Ανδριολάτου δίνει μια «γεύση» από τις backstage στιγμές του Maestro
- Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται δρομολόγια της Hellenic Train – Με λεωφορεία θα εξυπηρετούνται οι επιβάτες
- Πάνε για… σκούπα οι Λέικερς κόντρα στους Ρόκετς – Μεγάλα «διπλά» για Σπερς και Σέλτικς (vids)
- Ολυμπία Κηρύκου: Νέες μαρτυρίες φέρνουν ανατροπή στην υπόθεση της μυστηριώδους εξαφάνισης
- Αδέλφια Κάσιο κατά Μάικλ Τζάκσον: Μας εκπαίδευσε να τον υπερασπιζόμαστε, ενώ μας κακοποιούσε
- Η ώρα της στέψης στο Κύπελλο Ελλάδας Betsson: Για το 9ο τρόπαιο ο ΠΑΟΚ, θέλει να γράψει ιστορία ο ΟΦΗ
- Πεθαίνει η 4αδα που θα ισορροπούσε την κινεζική επιρροή στην Ασία – Υπεύθυνος ο Τραμπ
- Ευρώπη: Ποιες χώρες έχουν δει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/kiarash-mansouri-7yIWldVlGks-unsplash-1-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442