Στάσιμο το γερμανικό ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο
Αδύναμη επιστροφή στην ανάπτυξη φαίνεται ότι σημείωσε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης το 2009, με το γερμανικό ΑΕΠ να μην μεταβάλλεται τους δ τρίμηνο του περασμένου έτους. Περιορισμένη ανάπτυξη, και μάλιστα με κίνδυνο «υποτροπής», φοβούνται για φέτος οι οικονομολόγοι, στις εξαγωγές (και το φθηνότερο ευρώ) ελπίζουν οι Γερμανοί.
2
Αδύναμη επιστροφή στην ανάπτυξη φαίνεται ότι σημείωσε η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης το 2009, με το γερμανικό ΑΕΠ να μην μεταβάλλεται τους τέσσερις τελευταίους μήνες του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή η γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Το τρίτο τρίμηνο του 2009, η γερμανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με 0,7% και το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ επέστρεψε σε θετικό πρόσημο (με +0,4%) για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο, βγάζοντας τη χωρά τυπικά από την κρίση.
Μόνη θετική συμβολή στα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου αποτέλεσαν οι εξαγωγές, κατά παράδοση «ατμομηχανή» της γερμανικής οικονομίας. Όλα τα υπόλοιπα, όπως οι εισαγωγές, η καταναλωτική δαπάνη και οι επενδύσεις, βρέθηκαν στο μείον.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι υπολογίζουν σε περιορισμένη ανάπτυξη για το 2010, και μάλιστα με υψηλό κίνδυνο «υποτροπής» στο πλην. Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία του Ιανουαρίου δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, εξαιτίας μεταξύ άλλων και του βαρύ χειμώνα.
Οι Γερμανοί εναποθέτουν τώρα τις ελπίδες τους στις εξαγωγές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν φέτος κοντά στο 9% με «αιχμή» την αυτοκινητοβιομηχανία, τον κλάδο μηχανημάτων και τα χημικά -στις οποίες εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει και το φθηνότερο ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Αν η Ουκρανία συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, θα υπογράψουν τις εγγυήσεις ασφαλείας και ανοικοδόμησης στο Νταβός
- Βλάχος: «Η προσοχή μας είναι στην Ιταλία» – Χαλυβόπουλος: «Μεγάλος στόχος το χρυσό» (vid)
- Πετράλωνα: Αντιφασιστική συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν
- Η ΕΕ προτρέπει τη βαριά βιομηχανία να στηρίξει το brand «Made in Europe»
- Aπό το Homeland στο Slow Horses: Oι οκτώ καλύτεροι τηλεοπτικοί κατάσκοποι για γεωπολιτικό binge-watching
- Γερμανία: Θα αποφασίσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους την απάντηση στον Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών

