Το θηρίο στο παιδικό δωμάτιο
Σε αυτό το βιβλίο ο Adam Phillips δείχνει γιατί αποδεχόμαστε τόσο πρόθυμα αυτόν τον καθησυχαστικό, αλλά απογοητευτικό μύθο. Διερωτάται αν οι πρώτες ορέξεις μας μπορούν να επιβιώσουν μετά την απόκτηση γλώσσας, την υιοθέτηση συνηθειών, το ξεκίνημα της εκπαίδευσης – όλους δηλαδή τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουμε πως ο κόσμος δεν είναι μόνο ό,τι θέλουμε να είναι.
Τι εμπνέει τις επιθυμίες και τις ορέξεις μας, τι τις σκοτώνει και πώς μπορούν να διατηρηθούν;
Ο συγγραφέας περιγράφει την εσωτερική σύγκρουση που βιώνουμε όλοι μας ανάμεσα στο παιδί και τον ρεαλιστή, ανάμεσα στον ονειροπόλο και τον επιστήμονα, ανάμεσα στο θηρίο και το παιδικό δωμάτιο.
Για τον Phillips η ζωή μας είναι βιώσιμη μόνο στον βαθμό που δεν χάνουμε αυτό που μας εμπνέει, και μαθαίνουμε πώς να το μετατρέπουμε σε μια γνώση που μας καθοδηγεί και μας φωτίζει τον δρόμο.
Το βιβλίο προσφέρει μια διαφωτιστική εικόνα τόσο για τη ζωή του παιδιού όσο και για αυτή του ενήλικα.
Παρουσίαση του συγγραφέα
Ο Adam Phillips γεννήθηκε το 1954 στo Κάρντιφ στη Μεγάλη Βρετανία. Είναι παιδοψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής, δοκιμιογράφος και κριτικός λογοτεχνίας. Διετέλεσε για μια οκταετία επικεφαλής παιδοψυχοθεραπευτής στο νοσοκομείο Charing Cross, στο Λονδίνο. Είναι επιστημονικός επιμελητής της νέας μετάφρασης των έργων του Freud στα αγγλικά από τις εκδόσεις Penguin και τακτικός αρθρογράφος στο London Review of Books.
Έχει γράψει περισσότερα από δέκα βιβλία στα οποία εξετάζει με ποικίλους τρόπους την ψυχανάλυση, ανάμεσα στα οποία τα εξής:
– On Kissing, Tickling and Being Bored
– Monogamy
– Terrors and Experts
– Promises, Promises
– Going Sane
– On Kindness.
| Νίκος Ηλιάδης | |
| Οκτώ | |
| Adam Phillips |
- Κασσελάκης κατά Τραμπ: Σήμερα η Γροιλανδία, αύριο τι;
- Νότιγχαμ Φόρεστ – Άρσεναλ 0-0: Μπλόκο των «Reds στην πρωτοπόρο της Premier League!
- Κραν Μοντανά: Συγκλονίζει η μοναδική υπάλληλος που σώθηκε από τη φωτιά – «Βλέπω συνέχεια τα πρόσωπα των νεκρών»
- Γάζα: Ο Ισλαμικός Τζιχάντ θεωρεί ότι το Συμβούλιο Ειρήνης θα υπηρετεί τα συμφέροντα του Ισραήλ
- «Καλπάζει» η γρίπη, γεμίζουν με ασθενείς τα νοσοκομεία
- Η ΕΕ απαντά στους δασμούς Τραμπ: «Θα υπερασπιστούμε το διεθνές δίκαιο» στη Γροιλανδία

