Περισσότερο θυμό έχουν οι νέοι, οι οικογενιάρχες και οι λιγότερο μορφωμένοι
Αθήνα: Οι νεότεροι, όσοι έχουν παιδιά και οι λιγότερο μορφωμένοι είναι οι τρεις κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν θυμό, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Αθήνα: Οι νεότεροι, όσοι έχουν παιδιά και οι λιγότερο μορφωμένοι είναι οι τρεις κατηγορίες ανθρώπων που είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν θυμό, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.
Ο θυμός, ένα από τα πιο κοινά αρνητικά συναισθήματα, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχικές και σωματικές συνέπειες αν διαρκεί πολύ, αν και η σύγχρονη ψυχολογία τον θεωρεί μάλλον ως ένα φυσικό συναίσθημα, που ορισμένες φορές μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο, γι’ αυτό, άλλωστε, ενθαρρύνει την εκδήλωσή του.
Μάλιστα προηγούμενη μελέτη έχει διαπιστώσει ότι όσοι εκφράζουν συχνά το θυμό τους (σε λογικά πλαίσια) μπορούν να ζήσουν περισσότερο από όσους τον κρατούν μέσα τους.
Η νέα έρευνα έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο με επικεφαλής τον καθηγητή Σκοτ Σίμαν του Τμήματος Κοινωνιολογίας, σύμφωνα με το Live Science, και θα δημοσιευτεί στο επιστημονικό έντυπο International Handbook of Anger, που θα κυκλοφορήσει τον Ιανουάριο του 2010.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι νεότεροι άνθρωποι κάτω των 30 ετών νιώθουν πιο συχνά θυμό σε σχέση με τους μεγαλύτερους, κυρίως επειδή βιώνουν μεγαλύτερη πίεση χρόνου, περισσότερες οικονομικές δυσκολίες (ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης) και μεγαλύτερες διαπροσωπικές σχέσεις στο εργασιακό περιβάλλον τους.
Η έλλειψη χρόνου και το συνακόλουθο αίσθημα πίεσης είναι ο συχνότερος παράγων πρόκλησης θυμού.
Πέρα από τις πολλές χαρές της, μια οικογένεια με παιδιά (ειδικά όταν αυτά είναι άτακτα) είναι ένα περιβάλλον όπου συχνά γεννιούνται συναισθήματα θυμού και επιθετικές συμπεριφορές, κάτι που ισχύει περισσότερο για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες.
Οι περισσότερο μορφωμένοι είναι λιγότερο επιρρεπείς στον θυμό και, όταν θυμώνουν, μιλάνε πιο ανοιχτά από τους λιγότερους μορφωμένους για τις αιτίες του θυμού τους. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι γενικά ο αυτοέλεγχος αυξάνεται ανάλογα με το επίπεδο της μόρφωσης ενός ανθρώπου.
Όσοι έχουν μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα, τείνουν να έχουν και περισσότερο θυμό, κάτι που ισχύει επίσης περισσότερο για τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
health.in.gr
- ΑΙ: Βλέπουμε για πρώτη φορά το μυθικό «χαμένο» γκολ του Πελέ – Μια αναπαράσταση που όμοια της δεν έχει υπάρξει
- «Είμαι πολυέξοδη» – Αποθέωση της Τζένιφερ Λόπεζ στην Ταορμίνα για τους Dolce & Gabbana και η επόμενη Μπελούτσι
- Κυψέλη: Αναφορές ότι βρέθηκε βαλίτσα με διαμελισμένο πτώμα επί της Ευελπίδων
- LIVE: Γκρόνινγκεν – ΑΕΚ
- Ο Νίκος Ανδρουλάκης δοκιμάζεται σε ποδοσφαιρικό challenge μνήμης – Νέο βίντεο στο TikTok
- Φωτιά στην Εύβοια: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση του χωριού της Επισκοπής
- Λιακούλη: Ο Μητσοτάκης προσποιείται ότι ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν – Να επιστρέψει στη χώρα που εδώ και 7 χρόνια κυβερνά
- Σκαλόνι: «Ανακαλύψαμε ξανά κάτι πραγματικά πολύτιμο…»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442