Να υιοθετήσουν κανόνες για τα ελλείμματά τους «συμβουλεύει» το ΔΝΤ τα μέλη του
Κανόνες που θα καθορίζουν τα όρια των ελλειμμάτων τους στον προϋπολογισμό προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα μέλη του, με στόχο να αποφύγουν εκτόξευση του δημόσιου χρέους τους. Ως πρότυπα, το ΔΝΤ αναφέρει το ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας και το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.
2
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρότεινε την Τρίτη στα μέλη του να υιοθετήσουν κανόνες που θα καθορίζουν τα όρια των ελλειμμάτων τους στον προϋπολογισμό, τους οποίους οι οικονομολόγοι του κρίνουν αναγκαίους για να αποφευχθεί ο εκτροχιασμός του δημοσίου χρέους τους.
«Η χρήση κανόνων στον προϋπολογισμό εν γένει έχουν συσχετισθεί με τη βελτίωση των πλέον επιτυχημένων αποδόσεων και της σταθεροποίησης των προϋπολογισμών, ακόμη και στην περίπτωση που η οικονομική κρίση έχει επιβάλλει κάποιον περιορισμό τους», τονίζει το ΔΝΤ σε άρθρο του σχετικό με το θέμα.
«Οι χώρες με μεγάλη ανάγκη σταθεροποίησης μπορούν να διαμορφώσουν και να ανακοινώσουν τους κανόνες τους από τώρα», ακόμη και εάν «η εφαρμογή τους θα πρέπει να αναβληθεί», υπογραμμίζει το Ταμείο, χωρίς να αναφέρει, εξειδικεύοντας, συγκεκριμένες χώρες.
Όπως προσθέτει αυτοί οι κανόνες ήδη εφαρμόζονται σε 80 χώρες σε όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Ευρωζώνη (Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης), οι ΗΠΑ (ανώτατο όριο χρέους), ή ακόμη και η Ιαπωνία (πολυετές ανώτατο όριο δαπανών).
Το Ταμείο ανέφερε πως προέβη σε αυτές τις «συμβουλές» στα πλαίσια του ρόλου του «στην έρευνα για τις οικονομικές στρατηγικές που θα ακολουθήσουν μετά την κρίση, όπως απαιτείται από τη G20 και τη (Γενική Συνέλευση των κρατών μελών του) CFMI».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Στεγαστική πολιτική: Από τις διαπιστώσεις στις πράξεις – Ρηξικέλευθη πολιτική πρόταση του ΠΑΝΣΥΠΟ
- Πώς το ισχυρότερο αγροτικό λόμπι στην Ευρώπη «έθαψε» τη νομοθεσία της ΕΕ για τα φυτοφάρμακα
- Χάντμπολ: Ο Σμιτ μετά τα 1100 γκολ στη Γερμανία έπιασε λιμάνι καθώς ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό
- Λένα Ζευγαρά: Κάνει προεκλογική εκστρατεία με το νέο της τραγούδι «Θα, θα»
- Πυροσβεστική: Ρεκόρ με 13 συλλήψεις σε ένα διήμερο για εμπρησμούς από αμέλεια
- Ο ΠΑΟΚ Ανακοίνωσε τον Όσμαν με βίντεο – Η μέρα και η ώρα της παρουσίασής του
- Hellenic Train: Ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης η αμαξοστοιχία που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Σέρρες
- Μπορεί μια πίτσα να μαρτυρήσει πότε δουλεύετε υπερωρίες και πότε έρχεται γεωπολιτικός «σεισμός»;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442