2

Τη δημιουργία νέας στρατιωτικής βάσης στην μεθόριο με τη Βενεζουέλα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας, κίνηση που αναμένεται να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Ο υπουργός Αμυνας, Γκαμπριέλ Σίλβα, δήλωσε ότι στη βάση που θα κατασκευαστεί κοντά στη χερσόνησο Γκουαχίρα κοντά στην πόλη Νασαρέτ, θα τοποθετηθούν περίπου 1.000 στρατιώτες. Τόνισε ακόμη, ότι δύο μοίρες της πολεμικής αεροπορίας θα εγκατασταθούν σε άλλες μεθοριακές περιοχές.

«Είναι στρατηγικό σημείο από την άποψη της άμυνας», είπε ο Σίλβα, αναφερόμενος στη νέα βάση, η οποία θα στοιχίσει 1,5 εκατ. δολάρια και θα χρηματοδοτηθεί από φορολογικά έσοδα.

Σύμφωνα με τον Κολομβιανό υπουργό Αμυνας, η βάση θα στεγάσει επίσης νοσοκομείο για τους ιθαγενείς Οθαγιούου, οι οποίοι ζουν στην περιοχή.

Η ένταση μεταξύ Βενεζουέλας και Κολομβίας αυξήθηκε ξανά εφέτος μετά την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην Μπογοτά και στην Ουάσινγκτον που επιτρέπει τη χρήση κολομβιάνικων βάσεων από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ για κάθε είδους επιχειρήσεις, ιδιαίτερα την «καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και της τρομοκρατίας», σύμφωνα με τις δύο χώρες.

Η Βενεζουέλα ανέστειλε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κολομβία την 28η Ιουλίου αντιδρώντας στη συμφωνία.

Η μεθόριος Κολομβίας-Βενεζουέλας έχει μήκος 2.000 χλμ.

Το Καράκας κατήγγειλε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την σοβαρή απειλή για την ανεξαρτησία των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Ο Γκαμπριέλ Σίλβα δήλωσε ότι «για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, το υπουργείο Αμυνας πρέπει να μελετήσει και να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση μιας ξένης απειλής»- αναφερόμενος στη Βενεζουέλα. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες είχε δηλώσει νωρίτερα εφέτος ότι ο στρατός της χώρας του πρέπει να είναι «έτοιμος για πόλεμο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ