
Το σχέδιο λύσης του Κυπριακού ισχυρίζεται ότι αποκαλύπτει η Hurriyet
Υπό τον τίτλο «Αυτό θα είναι το κράτος της Κύπρου», η τουρκική εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζει ότι «αποκαλύπτει» τη λύση στην οποία έχουν καταλήξει ο Κύπριος πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για λύση του Κυπριακού. Σε έντονο ύφος διαψεύδει το δημοσίευμα ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.
37
Υπό τον τίτλο «Αυτό θα είναι το κράτος της Κύπρου»,η τουρκική εφημερίδα Hurriyet υποστηρίζει ότι «αποκαλύπτει» τη λύση στην οποία έχουν καταλήξει ο Κύπριος πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για λύση του Κυπριακού.
Σε έντονο ύφος διαψεύδει το δημοσίευμα ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντάς το «ανήθικο και απαράδεκτο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η λύση στην οποία φέρονται να κατέληξαν οι δύο άνδρες προβλέπει:
– Η Γερουσία θα εκλέγει το «προεδρικό ζεύγος» που θα αποτελείται από έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριος. Η προεδρία και η αντιπροεδρία θα ασκείται εναλλάξ από το τον Ελληνοκύπριο και τον Τουρκοκύπριο.
– Το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποτελείται από έξι Ελληνοκύπριους και τρεις Τουρκοκύπριους υπουργούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Οικονομικών και ο αρμόδιος για θέματα ΕΕ υπουργός δεν θα επιτρέπεται να ανήκουν στην ίδια κοινότητα. Για τη λήψη οιασδήποτε απόφασης δεν θα αρκεί η πλειοψηφία της μίας πλευράς αλλά θα απαιτείται η συναίνεση τουλάχιστον ενός μέλους και της άλλης κοινότητας.
– Η νέα ενιαία Κύπρος δεν θα διαθέτει στρατό. Κάθε πλευρά θα έχει την δική του αστυνομική δύναμη, ενώ σε ομοσπονδιακό επίπεδο θα συγκροτηθεί σώμα ασφαλείας, στο πρότυπο του αμερικανικού FBI. Η τουρκοκυπριακή πλευρά επιμένει σε ίση αστυνομική δύναμη των δυο πλευρών η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητεί αναλογία 6 προς 4 υπέρ των Ελληνοκυπρίων.
– Τα ελληνικά και τα τουρκικά θα είναι επίσημες γλώσσες, χωρίς να αποκλείεται η χρήση μίας τρίτης γλώσσας. Στις δημόσιες υπηρεσίες οι θέσεις του διευθυντή και του υποδιευθυντή θα μοιράζονται μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
– Θόλο παραμένει το τοπίο όσον αφορά στο περιουσιακό, ωστόσο από το δημοσίευμα προκύπτει ότι οι δύο ηγέτες προσανατολίζονται σε μία μεικτή λύση αποζημιώσεων και ανταλλαγής περιουσιών.
– Εφόσον επιτευχθεί τελική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις θα ακολουθήσουν ταυτόχρονα δυο δημοψηφίσματα στην Κύπρο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Μπάγερν: Το τσάρτερ τους ήρθε φτηνότερα!
- H υγεία των Ελλήνων: Με χρόνιες παθήσεις ο ένας στους τέσσερις – Το 55% υπέρβαροι ή παχύσαρκοι
- Ένα «παγόβουνο» στην εστία της Μπάγερν
- Συναγερμός στη Θεσσαλονίκη: Κρούσμα μηνιγγίτιδας στο ΑΠΘ – Στη ΜΕΘ 19χρονος φοιτητής, ιχνηλατούνται οι επαφές του
- Μενίδι: Η στιγμή της φονικής παράσυρσης της ηλικιωμένης από φορτηγό
- Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που διακινούσε μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης – Κατασχέθηκαν ναρκωτικά αξίας 2,5 εκατ. ευρώ


