103

Έφτασε στο Τόκιο ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στην Ασία.

Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Ιαπωνία και να ενισχύσει τους δεσμούς ΗΠΑ-Κίνας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα έχει μέσα στην ημέρα συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Γιούκιο Χατογιάμα, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο.

Οι δύο ηγέτες θα επικεντρώσουν τις συνομιλίες τους σε θέματα όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της βοήθειας προς το Αφγανιστάν και της αποπυρηνικοποίησης του πλανήτη, επιμένοντας στη σημασία της αμερικανο-ιαπωνικής συμμαχίας απέναντι στην ανάδυση της Κίνας.

Ωστόσο, η διάσταση απόψεων σχετικά με το μέλλον των αμερικανικών βάσεων, που εγγυώνται την ασφάλεια της Ιαπωνίας από την ήττα της στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πλανάται στις συνομιλίες, αν και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αναθέσουν το ζήτημα σε μια κοινή υπουργική επιτροπή.

Το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος θα εκφωνήσει λόγο για τις αμερικανικές σχέσεις με την Ασία και θα συναντηθεί με τον αυτοκράτορα Ακιχίτο, πριν αναχωρήσει για τη Σιγκαπούρη όπου θα συμμετάσχει στο φόρουμ των περιφερειακών ηγετών με θέμα την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Κίνα και την Νότια Κορέα.

Σε συνέντευξη που έδωσε στο νοτιοκορέατικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ασφάλεια και την ευημερία εάν τιμήσει τις δεσμεύσεις της και εγκαταλείψει τα πυρηνικά της προγράμματα.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο που προέρχεται από τις πυρηνικές φιλοδοξίες του βορειο-κορεάτικου καθεστώτος, ο αμερικανός πρόεδρος δηλώνει ότι «οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις, με στόχο μια ειρηνική αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου μπορούν να φέρουν ασφάλεια και ευημερία στη Βόρεια Κορέα και σε ολόκληρη την περιοχή».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό