
Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης: 120 χρόνια, μία πρώτη προσέγγιση
Αναμνήσεις από την λειτουργία 120 χρόνων της Γερμανικής Σχολής Θεσσαλονίκης (ΓΣΘ), συνοδευόμενες από τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή της πόλης, «ξυπνούν» μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του Στέργιου Κρεμέτη για την ιστορία του σχολείου, με τον τίτλο «Γερμανική Σχολή Θεσσαλονίκης: 120 χρόνια, μία πρώτη προσέγγιση». Το βιβλίο παρουσιάστηκε χθες το βράδυ σε […]
Ο συγγραφέας του βιβλίου διετέλεσε επί 40 έτη καθηγητής της Σχολής, εκ των οποίων τα 24 χρόνια Γυμνασιάρχης.
Στο βιβλίο του, που ξεπερνά τις 700 σελίδες, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων παλιές και αδημοσίευτες φωτογραφίες από την Σχολή, λεπτομέρειες από την ιστορία της, συνεντεύξεις με παλιούς αποφοίτους, που φοίτησαν πριν το 1940, αποσπάσματα από επίσημα αρχεία του γερμανικού κράτους που αφορούν το σχολείο, καθώς και μία πλήρη λίστα των ονομάτων των αποφοίτων από το 1956 μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία της Σχολής σε σχέση με την πόλη, από το 1888 μέχρι σήμερα, μέσα από τρεις περιόδους που διακόπτονται από τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους. Στην πρώτη περίοδο, μέχρι το 1944, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε άγνωστες πληροφορίες, όπως οι πρώτοι σχολικοί κανονισμοί, το πρόγραμμα των μαθημάτων, η λειτουργία ενός δεύτερου γερμανικού σχολείου στην Θεσσαλονίκη, αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου για την Σχολή.
Ο Βασίλης Σκουρής, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής και επί πολλά χρόνια πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, χαρακτήρισε την περίοδο φοίτησής του σε αυτήν (1960) σημαντική και δήλωσε πως το δεύτερο μέρος του βιβλίου (από την επαναλειτουργία του, το 1956, έως σήμερα) η προσέγγιση είναι περισσότερο συναισθηματική και βιωματική, καθώς στις σελίδες του βρίσκει κανείς πληροφορίες και φωτογραφίες για ζωντανά πρόσωπα και αποφοίτους. «Το διαβάζει κανείς με περισσότερο ζήλο και ταραχή» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι στις λίστες των ονομάτων των αποφοίτων βρίσκονται και τα ονόματα των παιδιών του.
Για το βιβλίο μίλησαν επίσης ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Μουσιόπουλος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής, Σιδηρούλα Ζιώγου-Καραστεργίου και ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζαφείρης.
«Θα ανοίξουμε το βιβλίο πολλές φορές για να θυμηθούμε πρόσωπα και καταστάσεις» είπε ο κ. Μουσιόπουλος και χαρακτήρισε το βιβλίο «χρυσορυχείο» για τους μαθητές, τους γονείς και για όσους σχετίζονται με κάποιο τρόπο με την Σχολή.
Σύμφωνα με την κ. Ζιώγου το βιβλίο συμπληρώνει ένα κενό για την ιστορία της εκπαίδευσης στην Θεσσαλονίκη και προστίθεται στην λίστα των 78 εκδόσεων για τα σχολεία της πόλης. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις καινοτομικές για την εποχή εκπαιδευτικές δράσεις της Γερμανικής Σχολής, καθώς από την ίδρυσή της το 1888 εφάρμοσε το μικτό σύστημα φοίτησης, όταν όλα τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης ήταν χωρισμένα σε αρρένων και θηλέων. Επίσης, το ένα τρίτο των μαθητών της ήταν κορίτσια, τα κτίριά της ήταν κομψά και λειτουργικά, τα δίδακτρα προσδιορίζονταν ανάλογα με τον μισθό του γονέα και οι σχολικές διακοπές ή το μάθημα των θρησκευτικών επιλέγονταν ανάλογα με το θρήσκευμα των μαθητών.
Ο κ. Ζαφείρης ανέδειξε την πραγματική γνώση που αποκόμιζαν οι μαθητές της Σχολής, οι οποίοι χαρακτηρίζονταν για την πειθαρχία και την εργατικότητά τους.
«Κίνητρο για το πόνημα αυτό ήταν η αγάπη μου και η ευγνωμοσύνη προς το σχολείο» δήλωσε ο συγγραφέας του και πρόσθεσε ότι θέλησε να αφήσει στους αποφοίτους της Σχολής την ιστορία της, αλλά και στον επόμενο ιστορικό, ένα πρώτο υλικό για να συνεχίσει το έργο.
- Καισαρική: Το 67% των παιδιών στην Ελλάδα γεννιούνται με την συγκεκριμένη μέθοδο
- Επτά νεκροί και 24 τραυματίες στη Ρωσία μετά από επίθεση ουκρανικών drones
- Ρέκβιεμ για ένα κόμμα που έχει κλείσει τον κύκλο του – αυγή για μια νέα ελπίδα για την κοινωνία
- Ρόδρι: «Ο Μέσι είναι ο κορυφαίος όλων των εποχών»
- Αρκάς: Σε καλοκαιρινή διάθεση
- Το να μην κάνουμε τίποτα δεν είναι κακό
- Φωτιές: Πολύ υψηλός κίνδυνος το Σάββατο – Σε «πορτοκαλί» συναγερμό η Κρήτη
- ΣΥΡΙΖΑ: Η τελευταία ευκαιρία του Πολάκη για πρόεδρος – Σύγκρουση μέχρι τελικής πτώσης στην Κεντρική Επιτροπή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)

































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442