Η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να δώσει ελπίδα στην Ευρώπη, διαμήνυσε ο Γ.Παπανδρέου
Την βεβαιότητά του ότι οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να δώσουν ξανά ελπίδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εξέφρασε από το βήμα του Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, ο Γιώργος Παπανδρέου. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση με τον Ν.Γκρουέφσκι.
43
Την βεβαιότητά του ότι οι σοσιαλδημοκράτες μπορούν να δώσουν ξανά ελπίδα στην Ευρώπη και τον κόσμο, εργαζόμενοι με αλληλεγγύη και έγκαιρα, εξέφρασε από το βήμα του τακτικού Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου.
Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνάντηση γνωριμίας με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.
Η συνάντηση με τον κ. Γκρουέφσκι συμφωνήθηκε μετά απο πρόταση του κ. Παπανδρέου στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ανδρών, κατά την οποία ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου για την εκλογή του.
Την Τετάρτη, στη Στοκχόλμη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στην αρχή της ομιλίας του τα προσωπικά του συναισθήματα για την Σουηδία, ενώ αμέσως μετά αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου, στην Ελλάδα, λέγοντας ότι ο ελληνικός λαός «άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο, δίνοντάς μας εντολή για αλλαγές και σεβασμό των δημοκρατικών θεσμών» και προσθέτοντας ότι «είναι βαριά η ευθύνη μας για να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή, οι προκλήσεις είναι μεγάλες, θα τα καταφέρουμε αν δουλέψουμε όλοι μαζί».
«Η Ελλάδα επέστρεψε» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας τη «διεθνή» πλευρά μιας σειράς ζητημάτων, και σημειώνοντας ότι «πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον κόσμο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι αλληλέγγυες ώστε να δημιουργηθούν προοδευτικές πλειοψηφίες στην Ευρώπη και τον κόσμο και να αναδειχθεί μια προοδευτική πολιτική ατζέντα με τον πολίτη στο επίκεντρο.
Το «πρώτα ο πολίτης» δεν είναι απλά ένα σύνθημα, είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία συμμετοχής σε όλους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η οικονομική ανάκαμψη και η έξοδος από την κρίση είναι το σημαντικότερο καθήκον, ενώ επέκρινε τις συντηρητικές κυβερνήσεις ότι εκμεταλλεύθηκαν την κρίση για να μειώσουν τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Ο πρωθυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα υπεράσπισης του δημόσιου πλούτου, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην «πράσινη ανάπτυξη», που αποτελεί ως γνωστόν «πυλώνα» του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως αυτή αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθούν νέες επενδύσεις και να μειωθεί η ανεργία.
«Η κρίση είναι και μια ευκαιρία για αλλαγή» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, είπε ότι σφάλλουν όσοι υποστηρίζουν ότι αυτή βρίσκεται σε κρίση.
«Οι προοδευτικές κυβερνήσεις έχουν κερδίσει στην Ελλάδα, την Νορβηγία και την Πορτογαλία, ενώ το κύμα που δημιουργείται φθάνει ως την Σουηδία» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας για νίκη των σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αξίες μας και οι στόχοι μας συνιστούν απάντηση σε αυτό που ζητούν οι πολίτες».
Μετά την ομιλία του ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Σουηδίας, Μάριον Σαλίν και την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιας για τις Διοργανικές Σχέσεις και την Επικοινωνιακή Πολιτική, Μάργκοτ Βάλστρομ.
Ο πρωθυπουργός ο οποίος συνοδεύεται και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, είχε νωρίτερα συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Κάρλ Μπίλντ, με τον οποίο συζήτησε θέματα προεδρίας της ΕΕ, καθώς και ζητήματα ενδυνάμωσης της ΕΕ, εν όψει και του άτυπου Συμβουλίου Κορυφής που αρχίζει σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες και στο οποίο θα μεταβεί ο κ. Παπανδρέου.
Συζήτησαν, επίσης, θέματα που άπτονται των σχέσεων Δυτικών Βαλκανίων-ΕΕ, της συνόδου της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, καθώς και των ελληνοτουρκικών σχέσεων και του Κυπριακού ενόψει και της εκθέσεως για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ που θα συζητηθεί τον Δεκέμβριο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- ΔΕΔΔΗΕ: Διευκρινίσεις για το έργο υπογειοποίησης μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – ΑΕΚ
- Μπάγερν-Άουγκσμπουργκ 1-2: Ο Γιαννούλης… αιτία για την πρώτη ήττα των γηπεδούχων (vid)
- Μάντσεστερ Σίτι – Γουλβς 2-0: «Επαγγελματική» νίκη για τους Πολίτες
- «Aπογειώθηκε» στα 8.25 ο Μίλτος Τεντόγλου στην πρεμιέρα για το 2026 (vid)
- Ζεφύρι: Συνελήφθη 56χρονος που κυκλοφορούσε με όπλο – Προσπάθησε να διαφύγει
