Το «ναι» στη Συνθήκη της Λισαβόνας θα είναι δύσκολο, λέει ο Ιρλανδός ΥΠΕΞ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μίχεαλ Μάρτιν, δήλωσε ότι η έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα θα είναι δύσκολη. Νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η στήριξη προς τη Συνθήκη μειώνεται, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών προς την κυβέρνηση.
91
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Μίχεαλ Μάρτιν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έγκριση της Συνθήκης της Λισαβόνας σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί τον επόμενο μήνα θα είναι δύσκολη. Μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι η στήριξη προς τη Συνθήκη μειώνεται, εξαιτίας της δυσαρέσκειας των πολιτών προς την κυβέρνηση.
Μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι η επιδείνωση της ιρλανδικής οικονομίας θα λειτουργούσε υπέρ της έγκρισης της Συνθήκης της Λισαβόνας, με τους Ιρλανδούς να επιθυμούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην ΕΕ, φοβούμενοι μια πιθανή κατάρρευση της οικονομίας, όπως έγινε στην Ισλανδία.
Ωστόσο, μόλις ένα μήνα πριν το δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, η στήριξη στην Συνθήκη φαίνεται να μειώνεται.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι η έγκριση της Συνθήκης θα είναι δύσκολη.
Η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα της ΕΕ που δεν έχει εγκρίνει τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Το «όχι» στο δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2008 στέρησε από την ΕΕ την ομόφωνη στήριξη στη συνθήκη. Το σχέδιο αλλαγών περιλαμβάνει την απόσυρση ξεπερασμένων κανονισμών που καθυστερούν τη λήψη αποφάσεων, περιορισμό των γραφειοκρατικών διατυπώσεων και ενίσχυση της θέσης της ΕΕ παγκοσμίως.
Αναλυτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που απορριφθεί ξανά η Συνθήκη της Λισαβόνας, η ΕΕ θα πρέπει να αποχαιρετίσει τα σχέδια για μια πιο μακρά προεδρία, έναν επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής με διευρυμένες αρμοδιότητες, αναθεωρημένο σύστημα ψηφοφορίας που καταργεί τα βέτο σε δεκάδες τομείς, καθώς και περισσότερο λόγο στο Ευρωπαϊκό και στα εθνικά Κοινοβούλια.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η ΕΕ χαιρετίζει την απόφαση Τραμπ για τους δασμούς – Εκφράζει «σοβαρές αμφιβολίες» για το Συμβούλιο Ειρήνης
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 1 νεκρός και 20 τραυματίες από ρωσικά πλήγματα στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας
- Ρωσία: Στρατηγικά βομβαρδιστικά εκτέλεσαν περιπολία πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα
- Οι ΗΠΑ πιέζουν Ρωσία και Ουκρανία για τριμερείς ευθείες διαπραγματεύσεις και προωθούν κατάπαυση του πυρός σε ενεργειακές υποδομές
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Με έρανο η αγορά
- Το υποτιμημένο γεν και η επιστροφή της Ιαπωνίας στην πυρηνική ενέργεια


