106

Ασαφή εικόνα παρουσιάζει η γερμανική οικονομία στη μέση του 2009, καθώς όλο και περισσότερα στοιχεία ανακοινώνονται, και οι Γερμανοί αναλυτές προσπαθούν να καταλάβουν προς τα πού οδεύει η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Το τελευταίο στοιχείο που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή αφορούσε την πορεία ενός από τους πλέον ζωτικούς τομείς της γερμανικής οικονομίας, εκείνου των εξαγωγών. Παρά τις μετριοπαθείς εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση κοντά στο 0,9%, οι εξαγωγές τον Ιούνιο εκτοξεύτηκαν κατά 7,3% στα 68,5 δισ. ευρώ. Το ποσοστό αποτελεί ρεκόρ για τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι χρηματιστές στη Φρανκφούρτη και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομίας στο Βερολίνο είναι συνηθισμένοι στις καλές ειδήσεις τελευταία: Για την ίδια περίοδο, οι εκτιμήσεις για το βιομηχανικό τομέα διαψεύστηκαν, και οι παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 4,5%, ενίσχυση που είχε να παρατηρηθεί εδώ και δύο χρόνια.

Δυστυχώς όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Η γερμανική στατιστική υπηρεσία δεν φείδεται ερευνών, και έχει πολλά και για τους απαισιόδοξους: Ο αριθμός των επιχειρήσεων που χρεοκοπούν έφτασε το Μάιο τις 2.663, αυξημένος κατά 14,6%, και φαίνεται ότι το μεγάλο κύμα χρεοκοπιών μόλις αρχίζει να φουσκώνει.

Παρόμοια η κατάσταση και στο μέτωπο της ανεργίας, τη στιγμή μάλιστα που οι περισσότεροι βλέπουν τα χειρότερα για τη γερμανική αγορά εργασίας να έρχονται, ενώ η μερική απασχόληση διευρύνεται και έξοδος δεν φαίνεται πριν από τα μέσα του 2010.

Η γενικότερη εικόνα είναι εξαιρετικά περίπλοκη, και δεν προσφέρει έδαφος για ασφαλή συμπεράσματα. Τα γερμανικά χρηματιστήρια, όμως, προτιμούν να μην προβληματίζονται ιδιαίτερα: ο DAX έχει πάρει σταθερά την ανιούσα τους τελευταίους έξι μήνες, και απέχει περίπου δύο χιλιάδες μονάδες από το χαμηλότερό του σημείο για φέτος, όταν τον Μάρτιο είχε πέσει στις 3.666 μονάδες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press