Η σόγια μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων σόγιας μπορεί να μειώνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών διαταραχών όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Respiratory Research.
Νέα Υόρκη: Η κατανάλωση άφθονων ποσοτήτων σόγιας μπορεί να μειώνει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης αναπνευστικών διαταραχών όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Respiratory Research.
Το κάπνισμα είναι γνωστό ότι είναι ο κύριος παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, ενώ άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και το περιβάλλον μπορεί να μας παράσχουν προστασία ή να συντελούν στην εκδήλωση της νόσου.
Ο Δρ Αντι Λι και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας Κέρτιν του Περθ στην Αυστραλία μελέτησε 278 ασθενείς με ΧΑΠ (244 άνδρες και 34 γυναίκες) 50-75 ετών που είχαν διαγνωστεί εντός της προηγούμενης τετραετίας. Επίσης συγκρότησαν μια ομάδα 340 ατόμων (272 άνδρες και 68 γυναίκες) χωρίς την συγκεκριμένη πάθηση.
Η ομάδα ελέγχου κατανάλωνε καθημερινά περισσότερη σόγια (περίπου 60 γραμμάρια) από τους πάσχοντες από ΧΑΠ (45 γραμμάρια). Ο κίνδυνος εκδήλωσης της πάθησης ήταν σημαντικά μειωμένος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν περισσότερη σόγια.
Παρόμοιες μειώσεις στον κίνδυνος νόσησης από ΧΑΠ παρατηρήθηκαν και στις ομάδες με υψηλότερες καταναλώσεις τυριού από σόγια και του καρπού της. Όσο περισσότερη σόγια έτρωγαν τα άτομα, τόσο λιγότερα αναπνευστικά συμπτώματα είχαν, ειδικά δύσπνοια.
Η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο κόστος των πολιτικών δημόσιας υγείας που σχετίζονται με την θνησιμότητα και τον θάνατο από την ΧΑΠ.
Μακροπρόθεσμες επιδημιολογικές μελέτες πρόκειται να καταγράψουν πως η κατανάλωση σόγιας μπορεί να παρατείνει το προσδόκιμο επιβίωσης των ατόμων που έχουν ήδη διαγνωστεί να πάσχουν από ΧΑΠ.
health.in.gr
- ΗΠΑ: Οι τιμές της βενζίνης στην αντλία ξεπέρασαν ξανά τα τέσσερα δολάρια λόγω των νέων εχθροπραξιών με Ιράν
- LIVE: Η κλήρωση του Ολυμπιακού για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League
- Νάξος: Δωρεάν κυκλική συγκοινωνία από τα περιφερειακά πάρκινγκ της Χώρας προς το Λιμάνι
- «Όχι» της εισαγγελέως σε διακοπή ή αναβολή της δίκης για τα Τέμπη
- Τραγωδία στην Κόνιτσα: 80χρονος φρόντιζε τον κήπο, έχασε την ισορροπία του και καρφώθηκε σε κάγκελα περίφραξης
- Η μπουνιά του Μολίνα στον Ρόδι που δεν είδε κανείς μετά το τέλος του τελικού (vid)
- Δημήτρης Χατζής: Στο βάθος της ελληνικής πραγματικότητας
- Πειραματικό φάρμακο νέας προσέγγισης δείχνει να επιβραδύνει την Αλτσχάιμερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442