
Πρωτόκολλο για ενδεχόμενη ζημία από πυρηνικό ατύχημα σε άλλη χώρα
Ενέκρινε η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο για την αστική ευθύνη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη διασφάλιση κρατών και πολιτών σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος σε άλλη χώρα.
106
Ενέκρινε την Τρίτη η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής το πρωτόκολλο τροποποίησης της Σύμβασης του Παρισιού του 1960 για την αστική ευθύνη στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Με την κύρωση του πρωτοκόλλου το 2004 στο Παρίσι, στόχος είναι η αποτελεσματικότερη διασφάλιση κρατών και πολιτών σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος σε άλλη χώρα.
Κεντρικό σημείο της Σύμβασης αποτελεί η αντικειμενική ευθύνη φορέων πυρηνικών εγκαταστάσεων σε περίπτωση ατυχήματος.
Το πρωτόκολλο απλοποιεί την έννοια του πυρηνικού ατυχήματος και διευρύνει τις έννοιες της πυρηνικής εγκατάστασης και της ζημίας (η οποία πλέον περιλαμβάνει και την οικονομική ζημία) και ορίζονται προληπτικά μέτρα για το περιβάλλον.
Επίσης, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης και σε ζημιές από μη συμβαλλόμενα κράτη, επεκτείνεται ο χρόνος παραγραφής στα 30 χρόνια και αυξάνεται το ανώτατο χρηματικό ποσό ευθύνης.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ιωάννης Μπουγάς, δήλωσε ότι για την Ελλάδα δεν υπάρχει σχεδιασμός για την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πλουτίζει το… 1,5% του κόσμου – Αύξηση 11% του παγκόσμιου πλούτου, στην τσέπη μια «χούφτας» ανθρώπων ο μισός
- Οι 11άδες στο Παραγουάη – Γαλλία για τους «16» του Μουντιάλ (pic)
- Τι άλλαξε στο εγχειρίδιο για τα ασφαλή καταφύγια
- Γρεβενά: Σύλληψη 88χρονου για πρόκληση πυρκαγιάς από αμέλεια κατά τη διάρκεια εργασιών με τροχό
- Το μήνυμα του Αρχιεπίσκοπου Ελπιδοφόρου για τα 250 χρόνια ανεξαρτησίας των ΗΠΑ
- Γουίμπλεντον: Η Έαλα έβγαλε νοκ-άουτ την πρωταθλήτρια Σβίατεκ (2-0, vids)



