36

Οι 13 αστροναύτες που στριμώχνονται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τελικά απέφυγαν τα χειρότερα, αφού κατάφεραν να επισκευάσουν την κεντρική τουαλέτα του τροχιακού συγκροτήματος.

Η βλάβη είχε εμφανιστεί την Κυριακή τη χειρότερη δυνατή στιγμή: οιέξι μόνιμοι κάτοικοι του σταθμού είχαν μόλις υποδεχτεί τους επτά συναδέλφους τους που κατέφθασαν για εργασίες με το διαστημικό λεωφορείο Endeavour.

Μέχρι να επιδιορθωθεί η κύρια τουαλέτα τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), οι αστροναύτες έκαναν ουρές έξω από τα βοηθητικά τα WC του Endeavour και της ρωσικής υπομονάδας του σταθμού.

Η τουαλέτα του διαστημικού λεωφορείου δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιείται επ αόριστον, δεδομένου ότι η δεξαμενή αποβλήτων δεν μπορεί να εκκενωθεί όσο το σκάφος παραμένει προσδεμένο στον ISS: τα λύματα θα μόλυναν το εξωτερικό του σταθμού και τη νέα πλατφόρμα εξωτερικών πειραμάτων.

Τα ξημερώματα της Τρίτης ολοκληρώθηκε επίσης ο πρώτος από τους τέσσερις διαστημικούς περίπατους πουπροβλέπονται για αυτή την αποστολή διαστημικού λεωφορείου, η οποία είναι η 127η για την ολοκλήρωση του πολυεθνικού τροχιακού εργαστηρίου.

Το Endeavουr προγραμματίζεται να επιστρέψει στη Φλόριντα στις 31 Ιουλίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ