30

Το Ιράν ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι απελευθέρωσε τον Έλληνα δημοσιογράφο, ο οποίος είχε σταλεί στην Τεχεράνη για να καλύψει τις προεδρικές εκλογές. Τη σχετική είδηση μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Ο δημοσιογράφο Ιάσονας Αθανασιάδης κάλυπτε τα γεγονότα στην Τεχεράνη για λογαριασμό των Washington Times.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χασάν Κασκαβί, ο Ιάσωνας Αθανασιάδης απελευθερώθηκε «στο πλαίσιο των δεσμών Τεχεράνης και Αθήνας».

Ανέφερε ακόμη ότι ο Αθανασιάδης έφτασε στο Ιράν με βρετανικό διαβατήριο και, όπως είπε σύμφωνα με το Associated Press, του απαγορεύτηκε να εισέλθει στη χώρα «γιατί παραβίασε το νόμο».

Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος ο δημοσιογράφος αναμίχτηκε σε «παράνομες δραστηριότητες» και συνελήφθη για «συμπεριφορά που παραβίαζε το επάγγελμα του δημοσιογράφου», χωρίς πάντως να την διευκρινίσει.

Για το θέμα είχε υπάρξει κινητοποίηση από πλευράς του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ παρέμβαση είχε κάνει και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Με δήλωσή της, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε ικανοποίηση για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου και ανέφερε ότι «σε στενή, συνεχή επαφή με το Ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών και σε συνθήκες πολύ δύσκολες για όλους, είχαμε τελικώς αίσια κατάληξη σε αυτή την υπόθεση».

Ο Αθανασιάδης κρατούνταν για δύο εβδομάδες.

Ήταν ο πρώτος ξένος δημοσιογράφος που συνελήφθη στη χώρα κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν την αμφισβητούμενη από την αντιπολίτευση εκλογική αναμέτρηση. Πολλοί ξένοι συνάδελφοί του είτε απελάθηκαν είτε τους ζητήθηκε να μην κάνουν ρεπορτάζ στους δρόμους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press