38

Ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 100.000 ευρώ και του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα αφέθηκε, μετά την απολογία του ενώπιον του τέταρτου ειδικού ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της Siemens, το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ο κ. Τσουκάτος απολογήθηκε για τις κατηγορίες της συνέργειας σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Τσουκάτος από τις 4/2/1999 έως τις 25/5/1999, ενώ ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού, σταδιακά μέσω λογαριασμών παρένθετων προσώπων έλαβε ποσό 1.000.000 μάρκων, λειτουργώντας ως ενδιάμεσος του τότε υψηλόβαθμου στελέχους της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου, προκειμένου να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε τότε στελέχη του ΟΤΕ και άλλα πρόσωπα άγνωστα μέχρι στιγμής στην ανάκριση.

Ο κ. Τσουκάτος παρέδωσε στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα, στο οποίο αρνείται ολοκληρωτικά τις κατηγορίες και χαρακτηρίζει το κατηγορητήριο «εντυπωσιακά αόριστο, απολύτως ξένο προς εμέ και αντίθετο ως προς όλα τα στοιχεία της δικογραφίας».

Όπως αναφέρει στο υπόμνημα, δέχθηκε τον κ. Χριστοφοράκο στο κομματικό του γραφείο, σε ραντεβού που κλείστηκε υπηρεσιακά στις 20 Οκτωβρίου 1998 και συζήτησε μαζί του διάφορα θέματα πολιτικού περιεχόμενου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουκάτο, ο κ. Χριστοφοράκος εξέφρασε σε εκείνο το ραντεβού την επιθυμία της εταιρίας που εκπροσωπούσε να συμβάλλει στην ενίσχυση του κόμματος, εν όψει της οικονομικής εξόρμησης για το Συνέδριο και τις Ευρωεκλογές, χωρίς όπως τονίζει, να ζητήσει απολύτως κανένα αντάλλαγμα ή να το συνδέσει με οποιαδήποτε εταιρική δραστηριότητα.

«Αποδέχθηκα την πρόταση, υποκείμενος σε μια αναγκαιότητα, που επέβαλε την αποδοχή των προσφερομένων χρηματικών εγγυήσεων -πλην αν η προέλευσή τους ήταν από ύποπτο χώρο ή παράνομες δραστηριότητες ή αν συνοδευόταν με ανταλλάγματα- τούτο δε γιατί κανένας προεκλογικός αγώνας δεν κόστιζε μόνο τα δηλούμενα ποσά και κανένα επίσημο βιβλίο δεν απεικόνιζε την ακριβή οικονομική κατάσταση (εισπράξεις – πληρωμές) του κόμματος».

Όπως αναφέρει ο κ. Τσουκάτος, σε άλλη επίσκεψή του ο κ. Χριστοφοράκος τού προσδιόρισε το ακριβές ποσό του ενός εκατομμυρίου μάρκων.

Ο κ. Τσουκάτος, αφού αναφέρει ότι παρέδωσε τα ποσά στο κόμμα, με αντίστοιχη καταστροφή των κουπονιών της οικονομικής εξόρμησης, τονίζει στο υπόμνημά του: «Μετά την αποκάλυψη των γεγονότων επίσημη θέση του κόμματός μου υπήρξε πως από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία δεν προκύπτει η κατάθεση του ποσού στο ταμείο. Αυτό είναι αληθές. Ούτε και θα μπορούσε να προκύπτει από τα επίσημα βιβλία. Είναι γνωστό στους παροικούντες στην Ιερουσαλήμ πως άλλη η εικόνα των βιβλίων και άλλη η πραγματικότητα του ταμείου. Η νέα ηγεσία όμως του κόμματος όφειλε να ζητήσει τα ανεπίσημα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου και να μιλήσει καθαρά με τα πρόσωπα που ασχολούνταν με τα οικονομικά.

» Πάνω από όλα, θεωρώ πως έπρεπε να ακούσει και εμένα. Γνωρίζουν οι πάντες άριστα, καμιά μεγάλη χορηγία (άνω του τότε νομίμου ορίου των 10.000.000 δρχ. και σήμερα των 15.000 ευρώ) δεν αναγραφόταν στα επίσημα βιβλία. Αν συνέβαινε, τα βιβλία θα απορρίπτονταν κατά το νόμιμο έλεγχό τους από τη Βουλή και οι συνέπειες θα ήταν πέραν των ποινικών κυρώσεων για την παραβίαση του νόμου περί χρηματοδότησης των κομμάτων, η μείωση κατά 50% της ετήσιας κρατικής χορηγίας (σήμερα 22 εκατ. ευρώ)».

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσουκάτος, εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, ανέφερε ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για οικονομική ενίσχυση του κόμματος, ενώ, όπως τόνισε, στην οικονομική καμπάνια του ΠΑΣΟΚ και στην οικονομική επιτροπή «δεν ήμουν μόνος μου, μόνος μου βρίσκομαι εδώ».

Ο συνήγορός του κ. Τσουκάτου, Διονύσης Γκούσκος, χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα «αρχή της δικαίωσης του κ. Τσουκάτου, ενώ επανέλαβε ότι αυτό που συνέβη στην υπόθεση ήταν μια παράνομη μεν, αλλά χρηματοδότηση κόμματος».

ΚΚΕ: Μεγάλη υποκρισία του ΠΑΣΟΚ

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Δεν χρειάζονταν οι δηλώσεις του Θ.Τσουκάτου για να φανεί η μεγάλη υποκρισία του ΠΑΣΟΚ για τη δήθεν διαφάνεια που τηρεί στα οικονομικά του και γενικώς. Ωστόσο ξεσκεπάζουν την ηγεσία του. Αποδεικνύουν ότι οι κορόνες περί διαφάνειας που έχει κάνει σημαία είναι φαρισαϊσμός και αποσκοπούν στη χειραγώγηση ψήφων.

» Το ΚΚΕ και κατά την προεκλογική περίοδο δεν έκανε κύριο θέμα της κριτικής του προς το ΠΑΣΟΚ τα σκάνδαλα, παρά την αήθη και προβοκατόρικη επίθεση που δέχθηκε από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Το ΚΚΕ έκρινε και κρίνει το ΠΑΣΟΚ κυρίως με βάση την πολιτική του, που υπηρετεί τα μονοπώλια, όπως και η πολιτική της ΝΔ. Είναι και τα δύο κόμματα του κεφαλαίου. Αυτό δεν αλλάζει, με ή δίχως Τσουκάτους.

» Το ΚΚΕ απευθυνόμενο στο λαό τονίζει: Η δυσοσμία και η σήψη προέρχονται κυρίως από τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που για το υπερκέρδος δεν έχουν κανέναν ηθικό φραγμό. Η πολιτική που τους υπηρετεί είναι με τα σκάνδαλα νύχι – κρέας».

Σχόλιο ΣΥΝ για την υπόθεση

Από το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται: «Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει το γιατί δεν αναλαμβάνει καμιά πρωτοβουλία ώστε να πειστεί η γερμανική πλευρά για την έκδοση του κ. Χριστοφοράκου. Το δε ΠΑΣΟΚ, από τη μεριά του, πρέπει να τοποθετηθεί στα εξής: Τα χρήματα από τη Siemens ο κ. Τσουκάτος τα πήρε με την ιδιότητα του στελέχους του ΠΑΣΟΚ ή ως άτομο. Τελικώς πού πήγαν τα χρήματα;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ