Σταθεροποείται η τραγική επιδημία AIDS στη Νότιο Αφρική
Γιοχάνεσμπουργκ: Η επιδημία AIDS στη Νότιο Αφρική, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια, φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά μεταξύ των νέων.
Γιοχάνεσμπουργκ: Η επιδημία AIDS στη Νότιο Αφρική, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια, φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά μεταξύ των νέων.
«Αν και η κατάσταση παραμένει τρομακτική, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σαφής πρόοδος στον πόλεμο κατά της ασθένειας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων» αναφέρει η νέα έκθεση του Ερευνητικού Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ποσοστό των ασθενών παραμένει περίπου στα επίπεδα του 2002, όταν το Συμβούλιο πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για το θέμα. Από τους 48 εκατ. κατοίκους της Νότιας Αφρικής, τα 5,2 εκατομμύρια (10,6%) έχει μολυνθεί με τον ιό HIV.
Σημαντική πτώση καταγράφεται όμως στο ποσοστό των εν ζωή ασθενών (επιπολασμός της ασθένειας) στις ηλικίες 2 έως 14 ετών: από το 5,6% το 2002 στο 2,5% το 2008. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους νέους 15 έως 24 ετών επίσης μειώθηκαν από το 10,3% το 2002 στο 8,7% πέρυσι.
Η ενθαρρυντική πτώση φαίνεται να ακολουθεί την αύξηση της χρήσης προφυλακτικού από τους νέους: το 87% των νέων ανδρών και το 73% των νέων γυναικών ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τους σεξουαλική συνεύρεση.
Το 99% των νέων δήλωσαν ότι είχαν κάποιου είδους ενημέρωση για την ασθένεια από την κυβέρνηση.
Αύξηση καταγράφεται πάντως στο ποσοστό των εν ζωή ενήλικων ασθενών, φαινόμενο που αποδίδεται στη χορήγηση αντιρετροϊικών φαρμάκων που παρατείνουν τη ζωή.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής είχε δεχθεί δριμεία κριτική για τον χειρισμό της κρίσης με το AIDS. Ο τέως πρόεδρος Τάμπο Μπέκι υποστήριζε σε κάθε ευκαιρία ότι το AIDS δεν οφείλεται στον ιό HIV, ενώ η τότε υπουργός Υγείας Μάντο Τσαμπαλάλα-Μσίμανγκ είχε γελοιοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο όταν υποστήριξε τη χρήση σκόρδου και λαχανικών για την καταπολέμηση του AIDS.
health.in.gr
- SMB: Μπαταρίες μεταλλικού νατρίου φορτίζουν σε 4 λεπτά – Εντυπωσιακά αποτελέσματα στις δοκιμές
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ανοίγουν φάκελοι
- Βενεζουέλα: Αγγίζουν τους 4.500 οι νεκροί από το διπλό σεισμό
- Γαλλία: Συναγερμός για «εξαιρετικά σφοδρή» πυρκαγιά σε δάσος νοτιοανατολικά του Παρισιού
- Γιορτή σήμερα 13 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]
- Eurobasket U20: «Βαριά» ήττα για την Εθνική Νέων Γυναικών από την Πορτογαλία (43-78)
- Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά εσωκομματικό δημοψήφισμα για στήριξη της ΕΛΑΣ και μη κάθοδο στις επόμενες εκλογές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442