Σταθεροποείται η τραγική επιδημία AIDS στη Νότιο Αφρική
Γιοχάνεσμπουργκ: Η επιδημία AIDS στη Νότιο Αφρική, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια, φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά μεταξύ των νέων.
Γιοχάνεσμπουργκ: Η επιδημία AIDS στη Νότιο Αφρική, τη χώρα που πλήττεται περισσότερο από την ασθένεια, φαίνεται να σταθεροποιείται, καθώς τα κρούσματα έχουν μειωθεί σημαντικά μεταξύ των νέων.
«Αν και η κατάσταση παραμένει τρομακτική, τα τελευταία χρόνια έχει επιτευχθεί σαφής πρόοδος στον πόλεμο κατά της ασθένειας, ειδικά μεταξύ των παιδιών και των νέων» αναφέρει η νέα έκθεση του Ερευνητικού Συμβουλίου Ανθρωπιστικών Επιστημών.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το ποσοστό των ασθενών παραμένει περίπου στα επίπεδα του 2002, όταν το Συμβούλιο πραγματοποίησε την πρώτη έρευνα για το θέμα. Από τους 48 εκατ. κατοίκους της Νότιας Αφρικής, τα 5,2 εκατομμύρια (10,6%) έχει μολυνθεί με τον ιό HIV.
Σημαντική πτώση καταγράφεται όμως στο ποσοστό των εν ζωή ασθενών (επιπολασμός της ασθένειας) στις ηλικίες 2 έως 14 ετών: από το 5,6% το 2002 στο 2,5% το 2008. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους νέους 15 έως 24 ετών επίσης μειώθηκαν από το 10,3% το 2002 στο 8,7% πέρυσι.
Η ενθαρρυντική πτώση φαίνεται να ακολουθεί την αύξηση της χρήσης προφυλακτικού από τους νέους: το 87% των νέων ανδρών και το 73% των νέων γυναικών ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν προφυλακτικό στην τελευταία τους σεξουαλική συνεύρεση.
Το 99% των νέων δήλωσαν ότι είχαν κάποιου είδους ενημέρωση για την ασθένεια από την κυβέρνηση.
Αύξηση καταγράφεται πάντως στο ποσοστό των εν ζωή ενήλικων ασθενών, φαινόμενο που αποδίδεται στη χορήγηση αντιρετροϊικών φαρμάκων που παρατείνουν τη ζωή.
Η προηγούμενη κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής είχε δεχθεί δριμεία κριτική για τον χειρισμό της κρίσης με το AIDS. Ο τέως πρόεδρος Τάμπο Μπέκι υποστήριζε σε κάθε ευκαιρία ότι το AIDS δεν οφείλεται στον ιό HIV, ενώ η τότε υπουργός Υγείας Μάντο Τσαμπαλάλα-Μσίμανγκ είχε γελοιοποιηθεί σε διεθνές επίπεδο όταν υποστήριξε τη χρήση σκόρδου και λαχανικών για την καταπολέμηση του AIDS.
health.in.gr
- Νέα Αριστερά: Ο αγώνας για μια Κύπρο ενωμένη είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά
- Ο Τραμπ δηλώνει αισιόδοξος ότι ο Πούτιν θα τερματίσει σύντομα τον πόλεμο στην Ουκρανία
- «Ομόρφυνε τη ζωή μας» – Η ΕΛΑΣ αποχαιρετά τη σπουδαία ηθοποιό Μάρω Κοντού
- Θερινές Προβολές ΕΦΕ: Μια ματιά στη φρίκη του πολέμου μέσα από το animated φιλμ Waltz with Bashir
- Rispet Home HEAVY DUTY: Η νέα σειρά προϊόντων καθαρισμού για σπίτια με κατοικίδια από τη ΜΕΓΑ
- Marfin: Στις φυλακές Ναυπλίου και Μαλανδρίνου οι δύο 42χρονοι
- Κατρίνης: Δεν συνιστά εξωτερική πολιτική η σιωπή, η αμηχανία και η αποδοχή τετελεσμένων
- Μελόνι: Συνεργάτες της διαψεύδουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παραίτησης της κυβέρνησης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 15.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/jamie-macpherson-KTIVMMOXNu8-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442