27

Σε κυβερνητικό ανασχηματισμό προχώρησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια να δώσει νέα πνοή στην προσπάθεια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν δήλωσε νωρίτερα την Παρασκευή στο Reuters ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός παρέδωσε προς έγκριση στον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, τον κατάλογο με τα νέα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Υπό διωγμό είναι ο υπουργός Οικονομίας Μεχμέτ Σιμτσέκ, καθώςκατηγορήθηκε από τον επιχειρηματικό κόσμο για «ανεπάρκεια» στηδιαχείριση της κρίσης.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε τον αντικαταστάτη του κ. Σιμτσέκ, ο οποίος είναι οΥΠΕΞΑλί Μπαμπατσάν. «Αποφάσισα να κάνω αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο. Θέλουμε [ο υπουργός Οικονομίας] να είναι περισσότερο ισχυρός και να διευθλυνει την οικονομία με το ένα χέρι» τόνισε.

Στο υπουργείο Εξωτερικών επικεφαλής ορίσθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Σιμτσέκ αντικατέστησε στο υπουργείο Οικονομικών τον Κεμάλ Ουνακιτάν, ο οποίος αποχώρησε από την κυβέρνηση για λόγους υγείας.

Στόχος του ανασχηματισμού είναι να αντιμετωπιστεί με νέα δύναμη από το κυβερνών «Κόμμα για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη» η σημερινή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, στη σκιά της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούνότι δεν θα αλλάξουν οι βασικοίάξονες της οικονομικής και της εξωτερικής πολιτικής.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,6% έως 6%φέτος. Η ανεργία έχει σκαρφαλώσει στο 15,5%, από 11,6% στις αρχές του 2008.

Η τουρκική κυβέρνηση ελπίζει ότι σύντομα θα υπογράψει συμφωνία με το ΔΝΤ για την παροχήνέουδανείου, το ύψος του οποίου μπορεί να ανέλθει έως τα 45 δισ. δολάρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ