91

Πλήρη έρευνα στην υπόθεση της Ιρανομερικανίδας δημοσιογράφου διέταξε ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός του Ιράν, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, μετά την παρέμβαση του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, ο οποίος ζήτησε προσοχή, αμεροληψία και διασφάλιση όλων των νομικών δικαιωμάτων της δημοσιογράφου.

Η έρευνα, σύμφωνα με το πρακτορείο, θα διεξαχθεί κατά τη διάρκεια των εφέσεων.

Η απόφαση του Αγιατολάχ Μαχμούντ Χασέμι Σαχρουντί, έρχεται μία ημέρα μετά την παρέμβαση του Ιρανού προέδρου για την προστασία των δικαιωμάτων της δημοσιογράφου.

Το αίτημα του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ -που αποτελεί ασυνήθιστη παρέμβαση- εμπεριέχεται σε επιστολή που εστάλη από το γραφείο του Ιρανού προέδρου προς το γενικό εισαγγελέα της Τεχεράνης, μία ημέρα μετά την κοινοποίηση της καταδικαστικής απόφασης για την Ροξάνα Σαμπέρι.

Η Ροξάνα Σαμπέρι καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια κάθειρξη, κατηγορούμενη για κατασκοπεία. Η δημοσιογράφος σκοπεύει να εφεσιβάλλει την απόφαση.

Την απελευθέρωση της δημοσιογράφου έχει ζητήσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας ανήσυχος για την ασφάλειά της. «Είναι Αμερικανίδα υπήκοος και είμαι απολύτως σίγουρος ότι δεν είχε εμπλακεί σε κανενός είδους κατασκοπευτική δραστηριότητα» δήλωσε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ