«Βροχή» προσφυγών αναμένεται για την έκτακτη εισφορά
Σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη αναμένεται να ξεκινήσουν μόλις φτάσουν τα πρώτα σημειώματα, βάσει των οποίων τα υψηλά εισοδήματα θα κληθούν να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Το μέτρο αντιβαίνει τις συνταγματικές διατάξεις, αλλά το υπουργείο Οικονομικών ποντάρει στο γεγονός ότι η δικαίωση θα αργήσει να έρθει.
38
Σε αμηχανία βρίσκεται το υπουργείο Οικονομίας μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα ότι υπάρχει ενδεχόμενο να κριθεί παράνομη και να ακυρωθεί από τα δικαστήρια η επιβολή της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ που αποκτήθηκαν το 2007, καθώς αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος.
Αυτό διότι μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ουσιαστικές απώλειες για τα ταμεία του κράτους περί τα 300 εκατ. ευρώ, τα οποία και θα πρέπει να αναπληρωθούν άμεσα.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, την Μ.Τρίτη, το επόμενο διάστημα και μόλις αποσταλούν τα πρώτα σημειώματα, βάσει των οποίων θα καλούνται οι φορολογούμενοι με υψηλά εισοδήματα να καταβάλουν σε τρεις δόσεις την έκτακτη εισφορά, αναμένεται να ξεκινήσουν οι προσφυγές στη Δικαιοσύνη.
Όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι, όσοι προσφύγουν στη Δικαιοσύνη κατά της έκτακτης εισφοράς έχουν μεγάλες πιθανότητές να δικαιωθούν, γιατί η διάταξη είναι συνταγματικά διάτρητη. Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι οι μεμονωμένες προσφυγές, ακόμη κι αν γίνουν δεκτές, θα δημιουργήσουν πρόβλημα μετά από δύο-τρία χρόνια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα πληρωθεί η έκτακτη εισφορά και όσοι δικαιωθούν θα λάβουν πίσω τα καταβληθέντα ποσά έπειτα από μεγάλο διάστημα.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας τόνιζε ότι το θέμα έχει εξεταστεί από τις νομικές υπηρεσίες, οι οποίες γνωμοδότησαν κατ αρχάς ότι θα υπήρχε πρόβλημα μόνο αν η έκτακτη εισφορά καθοριζόταν ως ποσοστό επί του εισοδήματος και όχι ως εφάπαξ ποσό, όπως αποφασίστηκε.
Επιπλέον πρόβλημα
Με τη διάταξη έχει προκύψει ακόμη μία παρατυπία και αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι αρκετοί φορολογούμενοι προκειμένου να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες» αγοράς ενός αυτοκινήτου ή ακινήτου δήλωσαν στην εφορία τους τόκους καταθέσεων που εισέπραξαν ή τα κέρδη (υπεραξία) από την πώληση μετοχών.
Τα εισοδήματα αυτά, αν και δεν φορολογούνται επιπλέον, συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού εισοδήματος προκειμένου να επιβληθεί η έκτακτη εισφορά. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι οι οποίοι δεν δήλωσαν αυτά τα εισοδήματα και πιθανόν να μην πληρώσουν την έκτακτη εισφορά. Αν τα είχαν αναγράψει, θα καλούνταν να πληρώσουν από 1.000 ως 25.000 ευρώ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αν η Ουκρανία συμφωνήσει με τις ΗΠΑ, θα υπογράψουν τις εγγυήσεις ασφαλείας και ανοικοδόμησης στο Νταβός
- Βλάχος: «Η προσοχή μας είναι στην Ιταλία» – Χαλυβόπουλος: «Μεγάλος στόχος το χρυσό» (vid)
- Πετράλωνα: Αντιφασιστική συγκέντρωση για τα 13 χρόνια από τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν
- Η ΕΕ προτρέπει τη βαριά βιομηχανία να στηρίξει το brand «Made in Europe»
- Aπό το Homeland στο Slow Horses: Oι οκτώ καλύτεροι τηλεοπτικοί κατάσκοποι για γεωπολιτικό binge-watching
- Γερμανία: Θα αποφασίσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους την απάντηση στον Τραμπ για την επιβολή επιπλέον δασμών

