43

Επιπλέον κονδύλια, ύψους 83,4 δισ. δολαρίων, για τη χρηματοδότηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, ζήτησε από το Κογκρέσο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ταλιμπάν ανασυγκροτούνται και η Αλ Κάιντα απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών από τα σύνορα Πακιστάν-Αφγανιστάν» γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος στην επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Σύμφωνα με τον Μπαράκ Ομπάμα, το 95% της επιπλέον χρηματοδότησης θα διατεθεί για την ενίσχυση των στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον της Αλ Κάιντα στο Ιράκ.

Πρόσφατα, ο Μπαράκ Ομπάμα μετέβη στη Βαγδάτη -πρώτη επίσκεψή του στο Ιράκ από τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ.

Μιλώντας στους Αμερικανούς στρατιώτες, υποστήριξε πως οι επόμενοι 18 μήνες είναι μία «κρίσιμη περίοδος» και επανέλαβε τον σχεδιασμό του για πλήρη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη χώρα μέχρι το 2011.

Τέλος, λίγο πριν επισκεφθεί το Ιράκ, στη διάρκεια της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Στρασβούργο, ο Μπ.Ομπάμα ζήτησε τη συστράτευση των συμμάχων στη νέα στρατηγική του για το Αφγανιστάν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει τη σύσταση μιας νέας ομάδας επαφής για το Αφγανιστάν, στην οποία θα συμμετάσχουν οι Νατοϊκοί εταίροι, αλλά και το Ιράν, η Ρωσία, η Ινδία και η Κίνα.

Στόχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι η αύξηση της ασφάλειας στην περιοχή που θα είχε ως αποτέλεσμα να επιτρέψει στα αμερικανικά στρατεύματα να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ