91

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δεν σχεδιάζει να έχει κάποια «ουσιαστική», κατ ιδίαν συνάντηση με Ιρανούς αξιωματούχους στο περιθώριο της διάσκεψης για το Αφγανιστάν που θα διεξαχθεί στη Χάγη στις 31 Μαρτίου. Η Τεχεράνη επιβεβαίωσε τη συμμετοχή της στη διάσκεψη.

«Δεν σχεδιάζονται σημαντικές συναντήσεις με Ιρανούς αξιωματούχους αυτή τη στιγμή» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Γκόρντον Ντούγκουιτ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα.

Είπε ότι η Χ.Κλίντον θα έχει επαφές με τους Ιρανούς αξιωματούχους μόνο στα πλαίσια της διάσκεψης, παρουσία και των άλλων χωρών.

Τόνισε επίσης ότι ούτε ο Ρ.Χόλμπρουκ, ούτε κάποιο άλλο μέλος της αμερικανικής αποστολής σκοπεύει να συναντηθεί με Ιρανούς αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαιρέτισε πάντως τη συμμετοχή του Ιράν στη διάσκεψη της Χάγης, λέγοντας ότι ελπίζει πως η Τεχεράνη θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής.

«Επιθυμούμε αυτή η διάσκεψη να είναι περιφερειακή και θα ήταν ελλιπής χωρίς το Ιράν» είπε ο Γκ.Ντούγκουιτ.

«Οι Ιρανοί δεν έπαιξαν πάντοτε έναν βοηθητικό ρόλο στο Αφγανιστάν. Ελπίζουμε ότι η συμμετοχή τους εδώ αποτελεί μια απόδειξη ότι επιθυμούν να διαδραματίσουν θετικό ρόλο σχετικά με το Αφγανιστάν» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η Τεχεράνη δεν έχει ακόμη διασαφηνίσει το επίπεδο της εκπροσώπησης στη διεθνή διάσκεψη την οποία πρότεινε στις αρχές Μαρτίου η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ