Αντικατάσταση του δολαρίου ως νόμισμα αναφοράς των διεθνών συναλλαγών ζητά η Κίνα
Πρόταση για νέο παγκόσμιο νόμισμα από καλάθι νομισμάτων κατέθεσε η Κίνα δια του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας, επικαλούμενη την παγκόσμια οικονομική κρίση και τους συστημοκούς κινδύνους που αυτή ανέδειξε. Απορρίπτουν την ιδέα ΗΠΑ και ΕΕ.
95
Την πρότασης της για νέο παγκόσμιο νόμισμα κατέθεσε η Κίνα επικαλούμενη εμμέσως την παγκόσμια οικονομική κρίση και τους συστημοκούς κινδύνους που αυτή ανέδειξε.
Η οικονομική κρίση δείχνει «τις εγγενείς αδυναμίες και τους συστημικούς κινδύνους στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα» αναφέρει σε άρθρο του ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ζιασουάν.
Προτείνει ακόμη τη δημιουργία ενός νέου νομίσματος αναφοράς από καλάθι νομισμάτων κάτω από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Δεν ανέφερε ονομαστικά το δολάριο.
Ακόμη, η Κίνα προτείνει το ΔΝΤ να εγγυάται συνεχώς, κατά το πρώτο χρονικό στάδιο μιας νέας εποχής για τη διεθνή οικονομία, αυτό το νέο νόμισμα-αναφοράς. Θα χρησιμοποιείται στο εμπόριο, στην τιμολόγηση των προϊόντων, πέραν από τη χρήση για τη χρηματοδότηση των κυβερνήσεων.
Από την πλευρά τους οι αμερικανικές Αρχές υπερασπίστηκαν σήμερα το ρόλο του δολαρίου ως νομίσματος-αναφοράς στο παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
«Θα εναντιωθούμε σαφώς στις προσπάθειες για ένα νέο νόμισμα- αναφοράς στη διεθνή οικονομία» υπογράμμισε ο υπουργός των Οικονομικών Τίμοθι Γκάϊθνερ, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο διοικητής της Fed Μπεν Μπερνάνκι.
Την ιδέα απέρριψε και η Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος του επιτρόπου για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια.
Η Κίνα θα συμμετάσχει στη σύνοδο της G20 στις 2 Απριλίου ως αναπτυσσόμενη χώρα και αναμένεται να εκφράσει εκεί την επιθυμία της να έχουν ισχυρότερη φωνή οι αναπτυσσόμενες χώρες. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Εκτός πραγματικότητας πανηγυρίζει ο Μητσοτάκης: «Έχουμε κάνει το καλύτερο για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά»
- Σαρλίζ Θερόν – Κάνει αναρρίχηση σε τοίχο της Νέας Υόρκης και κόβει την ανάσα
- Πώς εξηγήθηκε η παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας του Δημοσίου στους «4» – Σφοδρές αντιδράσεις συγγενών και συνηγόρων
- Φως στο Τούνελ: Κορυφή και ρεκόρ σεζόν την Παρασκευή 24 Απριλίου
- Συμφωνία της ΑΕΚ με Βίντα για ακόμη ένα χρόνο!
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο στο MEGA
- Συνάντηση Βαρδακαστάνη με Σπυρόπουλο στη Χαριλάου Τρικούπη – «Καλό αγώνα»
- Μπαρτζώκας: «Θα είναι μια σκληρή σειρά με τη Μονακό – Μπορεί να σκοράρει με κάθε τρόπο ο Βεζένκοφ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442