«Πολύ περιορισμένη» η συνεισφορά των Νεάντερταλ στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων
Η προκαταρκτική ανάλυση του DNA των ανθρώπων του Νεάντερταλ δεν περιέχει ενδείξεις ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι αναμείχτηκαν γενετικά με τους σύγχρονους ανθρώπους και ότι γενικά υπήρξε «πολύ περιορισμένη» συνεισφορά των Νεάντερταλ στη γενετική ποικιλία των σύγχρονων πληθυσμών στην Ευρώπη.
95
Η προκαταρκτική ανάλυση του DNA των ανθρώπων του Νεάντερταλ δεν περιέχει ενδείξεις ότι οι πρωτόγονοι άνθρωποι αναμείχτηκαν γενετικά με τους σύγχρονους ανθρώπους, αναφέρουν οι επιστήμονες.
Τα αποτελέσματα προέρχονται από μια μεγάλη έρευνα στο γονιδίωμα των Νεάντερταλ. Οι επιστήμονες εξετάζουν το DNA κατά κύριο λόγο από καλά διατηρημένα οστά που βρέθηκαν στην Κροατία. Οι ομοιότητες με το γενετικό υλικό του σύγχρονου ανθρώπου ξεπερνούν το 99%.
Οι Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis) είχαν εξίσου με τους σύγχρονους ανθρώπους (Homo sapiens) τη ικανότητα να μιλούν καθώς μοιράζονταν μαζί μας ένα συγκεκριμένο γονίδιο που σχετίζεται με το λόγο και τη γλώσσα. Ωστόσο, καθώς πολλά γονίδια σχετίζονται με αυτήν την ικανότητα θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες.
«Ήταν πάντα ένα όνειρο να δούμε το DNA των εξελικτικά πλησιέστερων συγγενών μας», δηλώνει στο BBC ο καθηγητής Σβάντε Πάαμπο από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Max Planck της Λειψίας.
Πάντως, οι μέχρι τώρα έρευνες δείχνουν ότι υπήρξε «πολύ περιορισμένη» συνεισφορά των Νεάντερταλ στη γενετική ποικιλία των σύγχρονων πληθυσμών στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο κ.Πάαμπο. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η επιμειξία ήταν σπάνια και άφησε λίγα ίχνη στο DNA των σύγχρονων ανθρώπων.
Οι Νεάντερταλ ζούσαν στην Ευρώπη και εξαφανίστηκαν πριν από 30.000 χρόνια. Για αρκετές χιλιάδες χρόνια μοιράζονταν την Ευρώπη με τους σύγχρονους ανθρώπους αλλά ανοιχτό μένει το ζήτημα τί ήταν αυτό που προκάλεσε την εξαφάνιση τους. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν δείχνουν ότι ο λόγος της εξαφάνισης υπήρχε στο DNA των Νεάντερταλ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Πολλές υποσχέσεις, σόου και παζάρια
- Θ. Γλαβίνας (ΠΑΣΟΚ): Έπρεπε να αλλάξουν τον κ. Ντόκο το επόμενο δευτερόλεπτο
- Νέες επιθέσεις των ΗΠΑ στο Ιράν με στόχο την πόλη – λιμάνι Μπάνταρ Αμπάς, την νήσο Κεσμ και το Σιρίκ
- Διαδοχικές συναντήσεις Γεραπετρίτη στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ – Στο επίκεντρο η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας
- Το Ιράν για τις κυρώσεις στο πετρέλαιο: Οι ΗΠΑ οδηγούν τις διαπραγματεύσεις σε αποτυχία
- Οι Στάρμερ και Στέρε φόρεσαν μπλούζες των εθνικών τους ομάδων στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ
- ΠΑΚΟΕ: Σε ποιες παραλίες να κολυμπήσετε «με ασφάλεια» από την Κόρινθο έως την Πάτρα
- Γιορτή σήμερα 8 Ιουλίου – Ποιοι γιορτάζουν | Εορτολόγιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 08.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/erik-mclean-go7GkMubo5c-unsplash-1-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442