51

Να παραμερίσουν «μικροκομματικού χαρακτήρα» διαφωνίες και να υπερψηφίσουν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης καλεί τους Ρεπουμπλικανούς ο Μπαράκ Ομπάμα. Επιδιώκοντας άμεση υιοθέτηση του «πακέτου» των 825 δισ. δολαρίων, ο Ομπάμα είχε συνομιλίες την Τρίτη με στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Καπιτώλιο.

Στο «στρατόπεδο» των Ρεπουμπλικανών διογκώνεται η διαφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, το οποίο χαρακτηρίζουν πολύ δαπανηρό και ανεφάρμοστο. Το σχέδιο θα συζητηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η Γερουσία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ελπίζει ότι έως τα τέλη Φεβρουαρίου το σχέδιο θα έχει περάσει από το Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικανοί (μειοψηφία και στα δύο σώματα) δεν έχουν τις ψήφους για να μπλοκάρουν το σχέδιο, μπορούν όμως να καθυστερήσουν τη διαδικασία έγκρισής του, ειδικά από τη Γερουσία.

Μετά τις συνομιλίες του με στελέχη των Ρεπουμπλικανών ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι είναι επείγον να υιοθετηθεί από το Κογκρέσο το πρόγραμμά του που αποσκοπεί στην αναθέρμανση της ομοσπονδιακής οικονομίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τα παριστάμενα στο Λευκό Οίκο κοινοβουλευτικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων να άρουν τις «μικρομματικού χαρακτήρα θεωρήσεις τους των πραγμάτων» και να στηρίξουν το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης.

«Δεν αναμένω βέβαια ότι θα συμφωνήσουμε 100% με τους Ρεπουμπλικανούς. Αναμένω, όμως, οι μικροκομματικές μας διαφωνίες να παραμεριστούν και να γίνει αυτό που πρέπει […] για το καλό των Αμερικανών» είπε ο Ομπάμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ