Οι οικιακές ανεμογεννήτριες «δεν αποδίδουν όσο ισχυρίζονται οι κατασκευαστές»
Οι μικρές ανεμογεννήτριες για χρήση σε σπίτια δεν αποδίδουν την ισχύ που υπόσχονται οι κατασκευαστές και σε ορισμένες περιπτώσεις αδυνατούν να τροφοδοτήσουν ακόμα και τα δικά τους ηλεκτρονικά εξαρτήματα, δείχνει έρευνα στο χώρο της Βρετανίας.
36
Οι μικρές ανεμογεννήτριες για χρήση σε σπίτια δεν αποδίδουν την ισχύ που υπόσχονται οι κατασκευαστές και σε ορισμένες περιπτώσεις αδυνατούν να τροφοδοτήσουν ακόμα και τα δικά τους ηλεκτρονικά εξαρτήματα, δείχνει έρευνα στο χώρο της Βρετανίας.
Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότερες οικιακές ανεμογεννήτριες βρίσκονται τοποθετημένες σε ακατάλληλα σημεία, καταλήγει η έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας μηχανικής Encraft. Αντίθετα, οι τουρμπίνες που έχουν εγκατασταθεί σε μεγάλα κτίρια ή σε μεγάλο ύψος φαίνεται να αποδίδουν ικανοποιητικά.
Όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πολλοί κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι η αιολική ενέργεια μπορεί να καλύψει έως και το 30% των αναγκών ενός νοικοκυριού, ενώ στην πραγματικότητα οι «μίνι» ανεμογγενήτριες προσφέρουν μόλις 214 Whr (βατώρες) ανά ημέρα.
Αυτό αντιστοιχεί περίπου 5% της μέσης οικιακής κατανάλωσης, αρκετό για να διατηρήσει τέσσερις λαμπτήρες φθορισμού αναμένους για ένα 24ωρο.
«Δυστυχώς, στο μέσο σπίτι με μεσοτοιχία, όπως ισχύει στις περιοχές όπου ζουν οι περισσότεροι άνθρωποι, υπάρχουν εμπόδια όπως κτίρια και δέντρα» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ο Μάθιου Ρόουντς, διευθυντής της Encraft. H «συντριπτική πλειονότητα» των πελατών δεν είχε ενημερωθεί σωστά πριν από την εγκατάσταση των συστημάτων, υποστηρίζει.
Η έρευνα κάλυψε 4 αγροτικές, 10 προαστιακές και 12 αστικές τοποθεσίες για διάστημα ενός χρόνου.
Πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης και της Βρετανικής Ένωσης Αιολογικής Ενέργειας, η οποία όμως χαρακτήρισε τα πορίσματα αναξιόπιστα.
«Παρόλο που είναι η πρώτη δοκιμή που εξετάζει τις μικρο-ανεμογεννήτριες σε αστικά περιβάλλοντα, τα μικρά μεγέθη των δειγμάτων, οι εξαιρετικά φτωχές παρατηρήσεις και τα αποσπασματικά δεδομένα καθιστούν τη δοκιμή μη αντιπροσωπευτική για τον ευρύτερο τομέα» δήλωσε στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ένωσης.
«Οι μικρο-ανεμογεννήτριες σίγουρα δεν είναι αποτελεσματικές παντού, όμως η Βρετανία είναι η πλέον ανεμώδης χώρα στην Ευρώπη, και υπάρχουν εκατομμύρια στην κυριολεξία εξαίρετες τοποθεσίες που περιμένουν για την ορθολογική εφαρμογή αυτής της επιτυχημένης τεχνολογίας» πρόσθεσε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καιρός: Βροχές και αφρικανική σκόνη την Παρασκευή – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες
- Dark Web: Το παράλληλο και ολοζώντανο Σκοτεινό Διαδίκτυο
- Έλζα Σκιαπαρέλι: Η σχεδιάστρια που έκανε τη μόδα τέχνη
- «Κολλημένος» με τα smartphones; Αυτό λέει πολλά για τα συναισθήματά σου
- Η ψυχική ισορροπία του Τραμπ ξανά υπό αμφισβήτηση – Θα μπορούσε ένα άρθρο του Συντάγματος να τον καθαιρέσει;
- Ο δισεκατομμυριούχος που θέλει να «καταλάβει» το Αμερικανικό Πεντάγωνο
- Οι φύλακες άγγελοι της Μπρίτνεϊ Σπίαρς – Καθοριστικός ο ρόλος των γιών της για την ψυχική της υγεία
- Στρατηγική, συμφέρον και ιμπεριαλισμός: Η σχέση ΗΠΑ και Ισραήλ έχει γερά θεμέλια – Πόσο μπορεί να κρατήσει;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/theodor-vasile-QgV8nrpQjQ8-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442