Τα ΜΣΑΦ μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου
Νέα Υόρκη: Η χρήση ενός μη στεροειδούς αντι-φλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) για περισσότερο από πέντε χρόνια μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Η χρήση ενός μη στεροειδούς αντι-φλεγμονώδους φαρμάκου (ΜΣΑΦ) για περισσότερο από πέντε χρόνια μπορεί να μειώσει τον ατομικό κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ομάδα ερευνητών του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημόνων Περιβαλλοντικής Υγείας στην Βόρεια Καρολίνα, μελέτησαν την χρήση ΜΣΑΦ (ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη και εκλεκτικούς αναστολείς COX-2, για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής) σε 1.057 άνδρες και γυναίκες με καρκίνο του παχέος εντέρου και 1.019 άτομα χωρίς καρκίνο.
Οι συμμετέχοντες με καρκίνο περιλάμβαναν 790 καυκάσιας φυλής και 267 αφρο-αμερικανικής καταγωγής άτομα, εκ των οποίων το 76% δεν ανέφερε χρήση ΜΣΑΦ κατά την πενταετία πριν την διάγνωση. Εκ των ατόμων χωρίς καρκίνο. Το 83% ανέφερε χρήση ΜΣΑΦ κατά την πενταετία πριν την συμμετοχή στη μελέτη.
Συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν πάρει ποτέ ΜΣΑΦ, οι χρήση των εν λόγω σκευασμάτων σχετίστηκε με περίπου 40% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του κατώτερου τμήματος του παχέος εντέρου συνολικά, μετά τον συνυπολογισμό της ηλικίας, του γένους, της φυλής, της μάζας σώματος, της σωματικής δραστηριότητας και άλλων παραγόντων που πιθανόν να σχετίζονται με απομακρυσμένους καρκίνους του παχέος εντέρου.
Στις αναλύσεις που συνυπολογίστηκε η φυλή, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι υπήρχε μια πολύ προστατευτική σχέση μεταξύ των ΜΣΑΦ και των καρκίνων του παχέος εντέρου για τα άτομα καυκάσιας φυλής. Ο μειωμένος κίνδυνος που σχετίζεται με τη χρήση των ΜΣΑΦ ήταν λιγότερο προφανής για τους αφρο-αμερικανούς.
Η μείωση του κινδύνου ήταν ελαφρώς ισχυρότερη με τα συνταγογραφούμενα, παρά με την χρήση των μη συνταγογραφούμενων ΜΣΑΦ, αλλά και πάλι η σχέση ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ατόμων καυκάσιας φυλής παρά για τους αφρο-αμερικανικής καταγωγής.
health.in.gr
- Ρόκα: «Μεγάλος σύλλογος ο Ολυμπιακός με ξεκάθαρους στόχους» (vid)
- Voucher παιδικών σταθμών: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις
- Χαμός με «Νοικιάστηκε» από τον Φουρνιέ στην Πάρο (vid)
- Νέα πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου με 7 «ναι» και ένα λευκό – Το πρώτο μήνυμα που έστειλε
- Φαράγγι της Σαμαριάς: Ολονύχτια επιχείρηση για τη διάσωση Βέλγου τουρίστα
- Ο Τραμπ εκθείασε τη FIFA για το σκάνδαλο Μπαλογκάν: «Ο Τζιάνι πήρε τη σωστή απόφαση»
- Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιουλίου
- Μάριος Φραγκούλης: Τα παιδικά χρόνια χωρίς τους γονείς του και το bullying από τους συμμαθητές του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 18.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ian-nicole-reambonanza-CICFJEHWiFY-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442