Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Απορρίπτει η κυβέρνηση την προειδοποίηση Σημίτη περί υπαγωγής στο ΔΝΤ

Απορρίπτει η κυβέρνηση την προειδοποίηση Σημίτη περί υπαγωγής στο ΔΝΤ

Δεν τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας  στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης από τη Βουλή, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το σήμα κινδύνου που απηύθυνε την προηγούμενη ημέρα από το ίδιο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης.

28

Δεν τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από τη Βουλή, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το σήμα κινδύνου που απηύθυνε την προηγούμενη ημέρα από το ίδιο βήμα ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Δυστυχώς, ακόμη και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κύριος Σημίτης, έφθασε χθες να κινδυνολογεί για δήθεν προσφυγή της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επικαλούμενος κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό: «Αντί να παριστάνει τον τιμητή, θα έπρεπε να αναγνωρίσει τις ευθύνες του. Το 2004 παρέδωσε την πιο προβληματική οικονομία της ευρωζώνης».

Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στο έκτακτο Συμβούλιο ECOFIN στο Παρίσι. «Πολλές χώρες, και εντός και εκτός ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Η Ευρώπη θα προχωρήσει συντονισμένα στην αντιμετώπισή τους. Κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εκτός ευρωζώνης έχουν ήδη προσφύγει στο ΔΝΤ. Ο επικεφαλής του μας ενημέρωσε χθες για την πρόοδο αναφορικά με τα προγράμματα που έχουν εκπονηθεί και για τις προοπτικές τους. Ούτε συζητήθηκε, ούτε τίθεται θέμα προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ», είπε ο υπουργός.

Νωρίτερα, και ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπεζας είχε απαντήσει στον πρώην πρωθυπουργό, διαψεύδοντας κάθε τέτοιο ενδεχόμενο και κάνοντας λόγο για «καταστροφολογίες».

Στην ομιλία του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, την Πέμπτη, ο κ. Σημίτης είχε προειδοποιήσει ότι η χώρα ενδέχεται να υποχρεωθεί να προσφύγει στο ΔΝΤ προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, καθώς πλέον στις Βρυξέλλες, όπως είπε, θεωρούν πλέον ότι η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια της ΟΝΕ και «απλώς τους κορόιδεψε».

«Aποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής ότι η Eλλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ONE και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν» τόνισε ο κ. Σημίτης.

«Θεωρούν ότι η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας που στηρίχτηκε στην EE σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της, την απογραφή, την αναθεώρηση του AEΠ, τη γρήγορη έξοδο από την επιτήρηση, εκμεταλλεύτηκε αυτήν τη συμπαράσταση για να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις. Aπλώς, τους κορόιδεψε» είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

«H Eλλάδα πιστεύουν ότι καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο Διεθνές Nομισματικό Tαμείο για δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητά του και όχι φροντίδα της Eπιτροπής»υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός, προπσθέτοντας:

«Αν παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη ότι η λύση θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔNT. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Eλλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της NΔ».

Ο δηλώσεις του Κ.Σημίτη ήρθαν σε μία συγκυρία όπου η διαφορά του επιτοκίου του ελληνικού Δημοσίου σε σχέση με το γερμανικό έχει εκτοξευτεί στα επίπεδα του 2,30% επιβαρύνοντας το κόστος δανεισμού. Παράλληλα, διεθνείς οίκοι όπως οι Moodys και Citirgoup περιγράφουν με μελανά χρώματα τις εξελίξεις για το 2009.

Επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε και πάλι λόγο για «πρωτοφανή χρηματοοικονομική κρίση» και αναγνώρισε πως οι διεθνείς αβεβαιότητες είναι μεγάλες, καθώς και ότι οι διεθνείς εξελίξεις αναπόφευκτα επηρεάζουν και τη χώρα μας.

«Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,7%. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ενδείξεις αυτός είναι ένας δύσκολος στόχος. (…) Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται τον Ιανουάριο να αναθεωρήσει ξανά κάποιες από τις προβλέψεις της. Ίσως χρειαστεί να κάνουμε και εμείς το ίδιο» συνέχισε. Πρόσθεσε όμως πως «αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι ο προϋπολογισμός είναι προσωρινός, ούτε ότι βρίσκεται στον αέρα, όπως θέλει να μας πείσει η αντιπολίτευση».

Δριμεία επίθεση στο ΠΑΣΟΚ

Ο υπουργός Οικονομίας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της. Αντί να αναγνωρίσει τις ευθύνες της για την κατάσταση στην οποία οδήγησε την ελληνική κοινωνία και την οικονομία στις δύο δεκαετίες που είχε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, μέμφεται τη σημερινή κυβέρνηση». «Δεν αλλάζετε. Παραμένετε αμετανόητοι. Γι αυτό σας καταδίκασε στην αντιπολίτευση ο ελληνικός λαός. Και για αυτό θα συνεχίσει να αρνείται να σας εμπιστευθεί», είπε ο υπουργός.

«Στον πλανήτη ΠΑΣΟΚ μπορείτε να υπόσχεστε τα πάντα και στους πάντες. Στον δικό σας πλανήτη μπορείτε να μην δίνετε λογαριασμό. Ή να περιμένετε τον λογαριασμό να τον πληρώσει ο επόμενος. Στον Πλανήτη ΠΑΣΟΚ μπορείτε να μοιράζετε ανέξοδες υποσχέσεις. Στον πλανήτη Γη, όμως, οι υποσχέσεις σας κοστίζουν περισσότερα από 11 δισ. ευρώ τον χρόνο. Προσγειωθείτε! Στον πλανήτη Γη τα πραγματικά προβλήματα θέλουν ρεαλιστικές λύσεις», είπε ο Γ.Αλογοσκούφης.

Απάντηση από τον Θ.Πάγκαλο

Στον υπουργό Οικονομίας απάντησε ο Θ.Πάγκαλος, οοποίος επιτέθηκε στον κ. Αλογσκούφη ότι «είχε μιλήσει για έλλειμμα του μεγέθους 1,6%. Μας λέει τώρα ότι το έλλειμμα θα είναι 2,5. Ανεξάρτητοι και αντικειμενικοί παρατηρητές λένε ότι το έλλειμμα θα είναι 3,5 και εμείς νομίζουμε ότι το έλλειμμα θα ξεπεράσει το 4% -και το λέμε υπευθύνως. Ο φουκαράς ο Χριστοδουλάκης τον οποίο καταναυμάχησε ο κ. Αλογοσκούφης, προέβλεπε 2,7%. Μετά απόέξι χρόνια πρέπει να δικαιολογηθεί ο κ. Αλογοσκούφης και να μας εξηγήσει πως το κατάφερε αυτό το θαυμάσιο επίτευγμα».

Εξάλλου, ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε τον κ. Αλογοσκούφη πως παρέλαβε το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών στο 6% για να το ανεβάσει στη συνέχεια στο 18%. «Σας πρέπει κ. Αλογοσκούφη πράγματι βραβείο και τιμή, διότι με αυτό που επιτύχατε η Ελλάς είναι παγκόσμιος πρωταθλητής, μεταξύ όλων των χωρών του ΟΗΕ, περιλαμβανομένης της Αφρικής, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως «μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, πριν ξεσπάσουν οι ταραχές που κατέλυσαν το κράτος στο κέντρο της Αθήνας, οι ακάλυπτες επιταγές αυξήθηκαν κατά 160%. Η κρίση στην αγορά είναι τέτοια ώστε οι υπεύθυνοι εκπρόσωποι των επιχειρηματιών και άλλων παραγωγικών κλάδων, ζητούν την κατάργηση του ΤΕΙΡΕΣΙΑ, δηλαδή την εισαγωγή της ακάλυπτης επιταγής, ως νομότυπης συμπεριφοράς».

«Αυτά και άλλα μυστήρια θα έπρεπε να μας εξηγήσει ο κ. Αλογοσκούφης και μετά θα τον παίρναμε ευχαρίστως να τον ξεναγήσουμε στον πλανήτη του ΠΑΣΟΚ, όπου υπάρχουν σοβαρές προτάσεις από τη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης» ανέφερε ο κ. Πάγκαλος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η πτώση της Ποδοσφαιρικής Ρώμης

Η Γιουνάιτεντ είναι ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός σε αποσύνθεση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024