Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός», επιτίθεται σύσσωμη η Αντιπολίτευση

«Εκτός τόπου και χρόνου ο προϋπολογισμός», επιτίθεται σύσσωμη η Αντιπολίτευση

Πολλές οι αναφορές στα επεισόδια που σημειώνονται στην Αθήνα, κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού. Ούτε σήμερα έλειψαν η ένταση, οι κόντρες μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και η σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική. Αντιλαϊκός αντιαναπτυξιακός, συρρικνώνει το κοινωνικό κράτος, ειπώθηκε μεταξύ άλλων για τον προϋπολογισμό.

93

Πολλές οι αναφορές κατά την δεύτερη ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στα σοβαρά επεισόδια που σημειώνονται στο κέντρο της Αθήνας για δεύτερη εβδομάδα.

Επίσης δεν έλειψαν η ένταση, οι σκληρές κόντρες κυρίως μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και η σκληρή κριτική στα πεπραγμένα του οικονομικού επιτελείου. Αντιαναπτυξιακός, αντιλαϊκός, αντεργατικός, οδηγεί σε συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους μερικοί από τους χαρακτηρισμούς, που ακούστηκαν για τον προϋπολογισμό.

Αρκετοί δε, μίλησαν για αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και τόνισαν ότι η χώρα χρειάζεται αλλαγή πολιτικής διεύθυνσης.

Σκληρή κριτική στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης άσκησε ο πρώην πρωθυπουργός Κ.Σημίτης αναφερόμενος στον κίνδυνο προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ, λόγω δυσκολιών δανεισμού του κράτους, ενώ υποστήριξε ότι πλέον η Ελλάδα δεν έχει την στήριξη της Κομισιόν, αφού η τελευταία έχει την αίσθηση ότι εξαπατήθηκε από την σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

hspace=0Δείτε το βίντεο

«Στην περίπτωση που παρουσιαστούν δυσκολίες δανεισμού του ελληνικού κράτους θα έχει δοθεί η αφορμή να διατυπωθεί η υπόδειξη, ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να επιζητηθεί μάλλον με προσφυγή στο ΔΝΤ. Θα είναι μια ταπεινωτική για την Ελλάδα εξέλιξη, η πιο καταστροφική κατάληξη της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» τόνισε ο κ. Σημίτης.

Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό «αποτελεί κοινό μυστικό στους κύκλους της Ε.Επιτροπής ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται στις επιταγές της ΟΝΕ και ότι επίσης οι όποιες νουθεσίες και επιτηρήσεις δεν αρκούν». Θεωρούν, πρόσθεσε, ότι «η τωρινή πολιτική ηγεσία της χώρας, που στηρίχθηκε από την Ε.Επιτροπή σε όλες τις σημαντικές επιδιώξεις της (απογραφή,αναθεώρηση ΑΕΠ,γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιτήρησης), εκμεταλλεύτηκε αυτή τη συμπαράσταση για να χειροτερεύσει κατά πολύ τα πράγματα και να μην τηρήσει δεσμεύσεις. Απλά, τους κορόιδεψε. Η Ελλάδα, πιστεύουν, καλό θα ήταν να αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο δανεισμό, ώστε η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας να είναι αρμοδιότητα του και όχι φροντίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο κ. Σημίτης εκτίμησε ότι «αφορμές για μια τέτοια κίνηση μπορούν, να βρεθούν, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία. Η Ελλάδα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που συζητάμε θα πρέπει να δανειστεί το 2009 τουλάχιστον 40 δισ., αλλά πιθανότατα ένα ποσό 50 δισ. Τα χρήματα στις διεθνείς χρηματαγορές θα είναι δύσκολο να βρεθούν την περίοδο που θα επιδιώξει τον δανεισμό η Ελλάδα. Γιατί και άλλες χώρες και προπαντός ξένες τράπεζες θα επιθυμούν να δανειστούν και θα προσφέρουν ικανοποιητικότερο επιτόκιο ή περισσότερη φερεγγυότητα».

Ο κ. Σημίτης μίλησε για οικονομικό εκτροχιασμό, συνέπεια της πολιτικής που ακολούθηκε η κυβέρνηση της ΝΔ, και αναφέρθηκε σε ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις, κουμπαριές, κτλ. «Δεν πρόκειται να την διασώσουν μέτρα, εξαγγελίες και στομφώδεις διαβεβαιώσεις, Γιατί όλοι ξέρουν ότι στο σημείο που φτάσαμε χρειάζονται άλλα πρότυπα και άλλη πολιτική. Οι σημερινοί πρωταγωνιστές έχουν ενταχθεί ήδη ανεπανόρθωτα στο χτες», είπε ο κ. Σημίτης.

Με απάντηση στον πρώην πρωθυπουργό ξεκίνησε την ομιλία του ο υπουργός Υγείας Δ.Αβραμόπουλος για να καταλήξει κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για παλινωδία στο ζήτημα των νέων προσλήψεων νοσηλευτών. Αναφερόμενος στον τομέα ευθύνης του, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει το ΕΣΥ και αγωνίζεται για την ποιοτική του αναβάθμιση. Ενδεικτική της πραγματικότητας αυτής – τόνισε – είναι και η αύξηση των δαπανών για τη δημόσια υγεία κατά 8,7%.

hspace=0Δείτε το βίντεο

«Πριν από λίγο ακούσαμε τον πρώην Πρωθυπουργό, να ασκεί δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Αντιλαμβάνομαι πως θέλει να υπερασπιστεί την εποχή του και το έργο του. Πλην όμως, ασκώντας την, λησμόνησε τη δική του διακυβέρνηση. Θυμηθείτε την τεράστια αύξηση σε φόρους και εισφορές, όταν οι άλλες χώρες είχαν μείωση. Ως κυβέρνηση στραγγίξατε φορολογούμενους και εργαζομένους και προκαλέσατε νέα δημοσιονομικά ελλείμματα. Σήμερα, οι εκθέσεις της Γιούροστατ, είναι απηλλαγμένες από τους γνώριμους στους καιρούς σας αστερίσκους που κοσμούσαν τους Προϋπολογισμούς. Και ακριβώς αυτό είναι δηλωτικό της βαθύτερης έννοιας παραπλάνηση και γελοιοποίηση που χρησιμοποίησε ο κος Σημίτης» ανέφερε ο υπουργός.

Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εθνικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης και μια άλλη πολιτική διεύθυνση τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος.

«Αυτό που στην πραγματικότητα απαιτείται, ως πρώτο μεγάλο οικονομικό μέτρο είναι μια άλλη πολιτική διεύθυνσης της χώρας, ικανή να εγκαθιδρύσει σχέσεις εμπιστοσύνης, γιατί μόνο έτσι μπορείς να διαμορφώσεις τις αναγκαίες συναινέσεις, να αποκαταστήσεις κοινωνική και εθνική συνοχή και να δώσεις αισιοδοξία στην κοινωνία και στην οικονομία».

Αναφερόμενος στον χθεσινό τραυματισμό του μαθητή στο Περιστέρι και στα «διαρκή και εντεινόμενα επεισόδια, που καταστρέφουν την οικονομική ζωή» ο κ. Βενιζέλος μίλησε για αδυναμία της κυβέρνησης να κατανοήσει την οργή των νέων και να συνομιλήσει μαζί τους. Τα γεγονότα αυτά δείχνουν ότι «έχει χαθεί ο έλεγχος» και ότι η κυβέρνηση δεν έχει αυτοπεποίθηση, δεν έχει σχέδιο είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική μέριμνα για κρίσιμους τομείς της ελληνικής κοινωνίας «και τρέχει ως Επιμηθεύς ο κ. Καραμανλής, να εξαγγείλει μέτρα για τον Τουρισμό ενώ ήδη έχει καταγραφεί η κρίση, δεν υπάρχουν κρατήσεις, δεν υπάρχουν καλές προοπτικές. Εξαγγέλλει μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσω του ΤΕΜΠΕ, και οι τράπεζες αρνούνται να συμμορφωθούν διότι τα μέτρα αυτά δεν έχουν περιληφθεί ως προϋποθέσεις στα σχέδιο στήριξης τραπεζικού συστήματος με τα 28 δισ. ευρώ».

O υπουργός Εθνικής Αμυνας Β.Μεϊμαράκης υπογράμμισε στην ομιλία του ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης -παράλληλα με την αμετακίνητη θέση για διαφάνεια στην διαχείριση του δημοσίου χρήματος- είναι η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός συνολικά της αμυντικής βιομηχανίας.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικονομία και η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να επωφεληθεί από την ανάπτυξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι η ώρα όλες οι χώρες της Ευρώπης να παράξουν από κοινού αμυντικά οπλικά συστήματα. Ο ευρωπαϊκός αμυντικός οργανισμός πρέπει να προχωρήσει σε συνεννόηση για αυτό.

»Εμείς πρωτοστατήσαμε, εντάξαμε στο αμυντικό χάρτη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μας, για πρώτη φορά δημιουργήθηκε μητρώο εταιρειών, προχωρήσαμε στο πολυνομοσχέδιο για τα θέματα του προσωπικού, συνεχίζουμε την προσπάθεια για ολοκληρωμένο σύστημα υγείας και ασφάλειας με στόχο και την μείωση των ατυχημάτων, τονώθηκαν οι ακριτικές περιοχές» σημείωσε.

«Ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ο πλέον ρεαλιστικός, ο πλέον κοινωνικά ευαίσθητος, ο πλέον αναπτυξιακός που θα μπορούσε να εφαρμοσθεί υπό τις σημερινές ανάγκες. Απαντά με υπευθυνότητα στις ανάγκες του σήμερα χωρίς να υπονομεύει την κοινωνία του αύριο και παράλληλα θωρακίζει την οικονομία για την αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε από του βήματος της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας. Όπως επισήμανε βασικός στόχος του είναι να μην τεθούν σε κίνδυνο όλα όσα έχουν επιτευχθεί την τελευταία πενταετία.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση Βενιζέλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ.Κασσίμης είπε ότι κατηγορείται ο πρωθυπουργός για τα μέτρα που εξήγγειλε για να διατηρήσει ζωντανό ένα τομέα της οικονομίας που θρέφει ένα εκατομμύριο οικογένειες, τον τουρισμό, και στη συνέχεια κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δυστυχώς, ούτε υποσχέσεις δεν μπορεί να δώσει.

Αναφερόμενος δε στην κριτική του κ. Βενιζέλου για το αυξημένο δημόσιο χρέος, είπε ότι αυτό δεν ανέβηκε ξαφνικά το 2004, αλλά εκτινάχθηκε τη δεκαετία του ‘80 και ότι τα 12 δισεκ. των τόκων είναι τα δανεικά με τα οποία κάναμε δήθεν φιλολαϊκή πολιτική.

Σύμφωνα με τον κ. Κασσίμη, η αντιπολίτευση δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών ή δεν θέλει (να το συνειδητοποιήσει). «Εάν το σκεπτικό είναι, όσο χειρότερα πάμε τόσο καλύτερο για μας, ώστε μεθαύριο να πάρουμε θέσεις κυβέρνησης, είναι εγκληματικό. Θα περίμενα την ώρα τούτη, με όποια κριτική στον προϋπολογισμό, να ακούσουμε δύο προτάσεις συγκεκριμένες και θετικές. Δεν είναι ώρα στείρας αντιπαράθεσης» είπε ο κ. Κασσίμης.

«Κάποιοι παίζουν με τη φωτιά. Κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι ζημιά κάνουν. Η οικονομία δεν αντέχει άλλο αυτές τις ανεύθυνες πρακτικές», σημείωσε στην ομιλία της η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη καταδικάζοντας τα «συνεχιζόμενα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, γεγονότα που πλήττουν σφόδρα το μέλλον του τόπου μας».

Για τον προϋπολογισμό, που όπως είπε συζητιέται μεσούσης μιας πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που ξέσπασε αιφνιδιαστικά, υπογράμμισε την προσπάθεια της κυβέρνησης να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα να θωρακίσει την πραγματική οικονομία και να προστατεύσει τους πολίτες από τους κλυδωνισμούς της κρίσης.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού είναι εκτός τόπου και χρόνου διότι δεν απαντά στα προβλήματα που βιώνει ο τόπος και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την παγκόσμια οικονομική κρίση ως άλλοθι για τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους.

«Η αντιμετώπιση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων είναι ζήτημα πολιτικού προσανατολισμού και συγκεκριμένης οικονομικής πολιτικής. Επιβάλει υψηλότερες κοινωνικές δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, αξιοπρεπή διαβίωση, φορολογική μεταρρύθμιση, σύγκρουση με τα ολιγοπώλια, έλεγχο της τραπεζικής κερδοσκοπίας. Άλλες όμως είναι οι επιλογές της κυβέρνησης, δέσμιες της νεοφιλελεύθερης και συντηρητικής πολιτικής της», υπογράμμισε ο κ Κουβέλης.

Έμφαση στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο πολιτισμός στην καθημερινότητα του πολίτη και στη δυνατότητά του να λειτουργήσει «ως όχημα εξόδου από κάθε κοινωνική κρίση. Μπορεί να δώσει όραμα, να εμπνεύσει να λειτουργήσει ως σταθερό πεδίο γόνιμου κοινωνικού διαλόγου. Μπορεί να δείξει το δρόμο προς αυτό που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι λείπει από όλους και όχι μόνο στους νέους», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ.Λιάπης.

Στη συνέχεια, ο κ. Λιάπης αναφέρθηκε στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για τον πολιτισμό. «Δεν έχει υπάρξει ούτε μια μέρα που να μην έχω αναφερθεί στην ανάγκη αύξησης των κονδυλίων για τον πολιτισμό και δεν θα υπάρξει ούτε στο μέλλον μια τέτοια μέρα», τόνισε και προχώρησε σ ένα μίνι απολογισμό του έργου του στο υπουργείο αλλά και παρουσίασης των επόμενων σχεδίων του.

«Το 2007, οι πολίτες ψήφισαν Νέα Δημοκρατία για να αποφύγουν νέους φόρους. Σήμερα επιβάλλονται επιπλέον φόροι 7 δισ. ευρώ. Το μόνο θετικό που έχει αυτός ο προϋπολογισμός, είναι ότι είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης της Ν.Δ.» ανέφερε στην ομιλία του, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Δ.Ρέππας.

Ο κ. Ρέππας, αναφέρθηκε στην ομιλία του στην «ολόπλευρη κρίση πολιτικής και αξιών» που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η οποία και αναμένεται να βαθύνει, καθώς «συνοδεύεται από ένα ολοένα και διευρυνόμενο έλλειμμα κυβερνησιμότητας – λείπει το ικανό και κατάλληλο πολιτικό υποκείμενο για την αντιμετώπιση και υπέρβασή της».

Κάλεσμα στο λαϊκό, εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα να βρίσκεται σε αγωνιστική επαγρύπνηση απέναντι στους μηχανισμούς καταστολής, αλλά και για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών απηύθυνε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ.Κανταρτζής.

«Για μια ακόμα μέρα είδαμε τους γνωστούς μηχανισμούς, από τη μια τις δυνάμεις καταστολής και από την άλλη τους γνωστούς-άγνωστους τους κουκουλοφόρους, στο γνωστό τους έργο, σε μια προσπάθεια σχεδιασμένου χτυπήματος του εργατικού λαϊκού κινήματος και της νεολαίας» είπε ο κ. Κανταρτζής αναφερόμενος και στον πυροβολισμό που δέχθηκε μαθητής στο Περιστέρι.

Ο κ. Κανταρτζής είπε ότι και ο φετινός προϋπολογισμός είναι βαθιά αντεργατικός, αντιλαϊκός και ταξικός και ότι θα φορτώσει νέα βάσανα και προβλήματα στη λαϊκή οικογένεια. Χαρακτήρισε μάλιστα ανέξοδη κριτική τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ενώ για τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι πίσω από τους υψηλούς τόνους θέλουν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Άννα Φιλίνη είπε ότι η νέα γενιά φωνάζει ότι δεν αντέχει άλλο και ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια νέα κυβέρνηση που θα αλλάξει το τέλμα στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα και την αδικία που ζούμε όλοι και ιδιαίτερα η ελληνική νεολαία.

Η κα Φιλίνη αμφισβήτησε τα στοιχεία της κυβέρνησης για την ανεργία και το ΑΕΠ λέγοντας ότι είναι έξω από την πραγματικότητα που βιώνουν οι άνεργοι και οι χαμηλόμισθοι. Όσο για τους φόρους είπε ότι πλήττουν τις ασθενέστερες τάξεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευνόησε τις μεγάλες επιχειρήσεις την ώρα μάλιστα που τα έσοδα που έχασε από αυτές είναι απαραίτητα για να μπει η χώρα σε επενδυτική πορεία, να μειωθεί το έλλειμμα και να αυξηθεί η απασχόληση.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Η.Πολατίδης είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε καν συνετή διαχείριση και ότι η οικονομία δεν μπορεί να προχωρά με τον «αυτόματο πιλότο» τις παραμέτρους του οποίου έθεσε η κυβέρνηση Σημίτη. Όπως είπε ο κ. Πολατίδης, η κυβέρνηση της ΝΔ κατηγορεί τις προηγούμενες για το υψηλό χρέος, όμως, μετά από πέντε χρόνια, δεν κατόρθωσε να το μειώσει.

Σημείωσε επίσης ότι «ενώ σε όλα γίνονται διαπιστώσεις, στο μόνο που δεν γίνεται είναι ότι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν στα πλαίσια ενός ελεύθερου, παγκόσμιου εμπορικού και πιστωτικού συστήματος, χωρίς καν την υποψία επιστροφής στον προστατευτισμό. Αυτοί που είναι υπερχρεωμένοι, δεν δικαιούνται να έχουν τέτοιες φιλοσοφικές αναζητήσεις και να δηλώνουν στους υπόλοιπους τι να κάνουν στην παγκόσμια οικονομία» είπε ο κ. Πολατίδης, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024