Με τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου σχετίζεται το σίδηρο στο πόσιμο νερό
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας και νόσο Crohn σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο πόσιμο νερό, υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Ο κίνδυνος εκδήλωσης ελκώδους κολίτιδας και νόσο Crohn σχετίζεται με τα αυξημένα επίπεδα σιδήρου στο πόσιμο νερό, υποστηρίζουν Νορβηγοί επιστήμονες σε σχετικό άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Αρκετές μελέτες έχουν σχετίσει το πόσιμο νερό με τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αλλά οι περισσότερες έχουν επικεντρωθεί στον περιεχόμενο των διαφόρων μικροοργανισμών.
Στην παρούσα μελέτη ο Δρ Γκέιρ Ααμοντ και οι συνεργάτες του μελέτησαν τη σχέση μεταξύ άλλων δεικτών ποιότητας του νερού και των ποσοστών συχνότητας των φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου στα πλαίσια πληθυσμιακής μελέτης που έγινε στις νοτιοανατολικές πόλεις της χώρας την περίοδο 1990-1993. Το ποσοστό της συνολικής συχνότητας της ελκώδους κολίτιδας ήταν 13,6 ανά 100.000 άτομα και για τη νόσο Crohn ήταν 5,8 ανά 100.000.
Στις πολυπαραγοντικές αναλύσεις που ακολούθησαν διαπιστώθηκε ότι μόνο το σίδηρο συσχετιζόταν ουσιαστικά με τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Για κάθε αμφίδρομη αύξηση στο σίδηρο κατά 0,1 mg/L, ο σχετικός κίνδυνος ελκώδους κολίτιδας αυξανόταν κατά 23% και για τη νόσο Crohn κατά 25%.
Ο βαθμός αστικοποίησης, η ηλικία απαρχής και το φύλο δεν είχαν επίπτωση στον συσχετισμό μεταξύ κινδύνου νόσησης και σιδήρου.
Τα ευρήματα μπορούν να αποδοθούν στο οξειδωτικό στρες ή την αυξημένη βακτηριακή ανάπτυξη που αυξάνουν την πιθανότητα των ανεπιθύμητων ανοσοποιητικών αντιδράσεων σε άτομα με γενετική προδιάθεση. Σημαντικές πηγές σιδήρου είναι το έδαφος και τα υπόγεια πετρώματα, όπως επίσης οξείδωση των σωλήνων ύδρευσης.
health.in.gr
- «Η σιωπή δεν προστατεύει» – Νέα εποχή για τον ουκρανικό στρατό, νέες δοκιμασίες για τον Ζελένσκι
- Πώς αισθάνεται ένας αδέσποτος σκύλος; Η επιστήμη δίνει μια πιο σύνθετη απάντηση
- Μπάρμπαρα Χάτον: Η δισεκατομμυριούχος συλλέκτρια κοσμημάτων, η κληρονομιά στα 21 και οι 7 ατυχείς γάμοι
- Και επίσημα ο Γεντβάι στην Αλ Σαμπάμπ (pic)
- Greeks Most Pessimistic in Eurozone on Inflation, Growth, ECB Says
- Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ανοίγει τη Δευτέρα – Οι κρίσιμες λεπτομέρειες
- Ελληνική οικονομία: Η επόμενη «μάχη» μετά το δημόσιο χρέος
- Γιατί ο Μέσι είναι νοκ άουτ απο το All Star game του MLS
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 26.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/george-dumitrache-B9N8Vv55hn4-unsplash-315x220.jpg)






![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)














































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442