Παρέμβαση στην τελομεράση παρατείνει θεαματικά τη ζωή ποντικών
Γενετική παρέμβαση στην τελομεράση, το λεγόμενο «ένζυμο της γήρανσης», παρέτεινε κατά 24% τη ζωή ποντικών στο εργαστήριο χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές. Αν εφαρμοζόταν στον άνθρωπο, η τεχνική ίσως θα παρέτεινε τη ζωή μέχρι τα 100 χρόνια.
36
Γενετική παρέμβαση στην τελομεράση, το λεγόμενο «ένζυμο της γήρανσης», παρέτεινε κατά 40% τη ζωή ποντικών στο εργαστήριο χωρίς να αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, ανακοίνωσαν Ισπανοί ερευνητές.
Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή, δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων που προστατεύουν τα μόρια του DNA από τη διάλυση. Σε κάθε διαίρεση του κυττάρου, τα τελομερή μικραίνουν, μέχρι τελικά να χάσει το κύτταρο τη δυνατότητα να πολλαπλασιάζεται.
Η τελομεράση επιτρέπει στα κύτταρα να εξακολουθούν να διαιρούνται και πιστεύεται ότι αυξάνει έτσι τη μακροζωία. Το σίγουρο όμως είναι ότι αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, λόγω ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαίρεσης.
Προκειμένου να παρατείνουν τη ζωή των ποντικών χωρίς αυτό το ρίσκο, οι ερευνητές του Εθνικού Κέντρου Καρκίνου στη Μαδρίτη εισήγαγαν στα πειραματόζωα επιπλέον αντίγραφα του γονιδίου της τελομεράσης μαζί με αντίγραφα ογκοπροστατευτικών γονιδίων.
Ως αποτέλεσμα των τροποποιήσεων αυτών, τα ποντίκια είχαν σε προχωρημένη ηλικία καλύτερο νευρομυϊκό συντονισμό, λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη και υγιέστερους ιστούς από τα συνηθισμένα ποντίκια. Η μέση διάρκεια ζωής τους αυξήθηκε κατά 40%.
Η σχέση μεταξύ των τελομερών και της γήρανσης είναι γνωστή από το 1990, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής ενός ολόκληρου θηλαστικού, δήλωσε στην εφημερίδα El Mundo η συντονίστρια της έρευνας Μαρία Μπλάσκο.
Αν εφαρμοζόταν στον άνθρωπο, η γενετική τροποποίηση ίσως θα επέτρεπε την παράταση του προσδόκιμου επιβίωσης μέχρι τα 100 χρόνια περίπου.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό
- Νεκρός ο παλαίμαχος Αυστριακός γκολκίπερ, Άλεξ Μάνινγκερ
- Γιάννης Αϊβάζης: Ερωτευμένος ξανά μετά το διαζύγιο με την Κορινθίου
- Κουτσούμπας: Στο καλό και να μας γράφετε κύριε Μητσοτάκη – Δεν υπάρχει έντιμη διαχείριση της ανεντιμότητας
- Φάμελλος: Αρχιερέας της τοξικότητας ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Πώς σας κρατάει ο Λαζαρίδης;
- Άρση Βαρών: Η αποστολή της Ελλάδας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα
- Ανδρουλάκης: Εκλογές τώρα, απατηλό όνειρο η τρίτη θητεία ΝΔ
- «Μπορεί να είναι και πολύ επικίνδυνο, ή και καθόλου» λέει καθηγητής Γεωλογίας για το υγρό τσιμέντο στη Κυψέλη
- Ο Ινφαντίνο επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του Ιράν στο Μουντιάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)









































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442