
Ηλικίας 345.000 ετών οι αρχαιότερες ανθρώπινες πατημασιές
Οι παλαιότερες ανθρώπινες πατημασιές που έχουν ποτέ βρεθεί, γνωστές και ως «ίχνη του διαβόλου», επιβεβαιώθηκε πλέον ότι είναι ηλικίας 345.000 ετών (συν-πλην 6.000 έτη). Έχουν διατηρηθεί στην ηφαιστειακή τέφρα, στην κορυφή του αδρανούς πλέον ιταλικού ηφαιστείου Ροκαμονφίνα, στην περιοχή της Καμπανίας.
38
Οι παλαιότερες ανθρώπινες πατημασιές που έχουν ποτέ βρεθεί, γνωστές και ως «ίχνη του διαβόλου», επιβεβαιώθηκε πλέον ότι είναι ηλικίας 345.000 ετών (συν-πλην 6.000 έτη). Έχουν διατηρηθεί στην ηφαιστειακή τέφρα, στην κορυφή του αδρανούς πλέον ιταλικού ηφαιστείου Ροκαμονφίνα, στην περιοχή της Καμπανίας.
Για πρώτη φορά οι πατημασιές ανακαλύφθηκαν το 2003 από ερασιτέχνες αρχαιολόγους και η σχετική δημοσίευση είχε γίνει από τον Πάολο Μιέτο, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πάδοβας. Την εποχή εκείνη οι ερευνητές τοποθετούσαν τις πατημασιές πριν από 325.000 – 385.000 χρόνια, ανάλογα με το πότε το ηφαίστειο εξερράγη για τελευταία φορά.
Τώρα το γαλλικό Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών συγκεκριμενοποίησε την ηλικία των αποτυπωμάτων στα 345.000 χρόνια. Το νέο εύρημα επιβεβαιώνει επίσης ότι τα ίχνη ανήκουν στον Ανθρωπο της Χαϊλδεβέργης (Homo heidelbergensis).
Την επόμενη εβδομάδα ο Μιέτο θα ξεκινήσει ανασκαφές σε παρακείμενη τοποθεσία, σε απόσταση 3 χλμ., όπου οι πρώτες ενδείξεις υποδηλώνουν την ύπαρξη και άλλων, ανάλογης ηλικίας, αποτυπωμάτων, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε ένα μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι εκείνης της εποχής. Τα ίχνη δείχνουν ότι οι άνθρωποι βάδιζαν και δεν έτρεχαν, ενώ είναι διπλής κατεύθυνσης (από και προς το ηφαίστειο).
Το 2003 άλλη ομάδα ανακάλυψε, επίσης σε ηφαιστειακή τέφρα στο νότιο Μεξικό, αποτυπώματα ηλικίας 1,3 εκατ. ετών. Επειδή όμως η εποχή αυτή προηγείται εκείνης που θεωρείται ότι εμφανίσθηκαν οι πρώτοι άνθρωποι στην Αφρική, τα αποτυπώματα δεν θεωρήθηκαν ανθρώπινα.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Πάολο Ζαμπόλι, ο άνθρωπος για τα deals του Τραμπ – Αλισβερίσια, συμφωνίες και η ατζέντα «Πρώτα η Αμερική»
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στο αποψινό επεισόδιο του MEGA
- Ολικό «λίφτινγκ» για το Δημοτικό Γήπεδο Μεθάνων–Επένδυση στη νεολαία και το μέλλον της περιφέρειας
- Μια ανάλυση του εκπαιδευτικού συστήματος του Deree University που δίνει έμφαση στα soft skills, την ευελιξία και την ολιστική καλλιέργεια του φοιτητή
- Χανιά: Είχαν 8 σκυλιά σε ποιμνιοστάσιο αλλά δεν τα φρόντιζαν – Σύλληψη 37χρονου
- «Ο Παναθηναϊκός κοιτάζει τον Φόρεστ της Μπασκόνια» (vids)



