Από 68 έως 74 λεπτά το λίτρο θα διατίθεται το πετρέλαιο θέρμανσης από την Τετάρτη
Από 68 ως 70 λεπτά το λίτρο στα μεγάλα αστικά κέντρα και ως 74 λεπτά το λίτρο στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας συμφώνησαν να πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα, Τετάρτη, βενζινοπώλες και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών. Να επιβάλλει η κυβέρνηση χαμηλότερες τιμές από τις περσινές ζητά η Αντιπολίτευση.
27
Ακριβότερο κατά 10% περίπου σε σύγκριση με το 2007 συμφώνησαν να πωλούν το πετρέλαιο θέρμανσης από σήμερα, Τετάρτη,βενζινοπώλες και εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης στα αστικά κέντρα θα κυμαίνεται στα 68 με 70 λεπτά, ενώ στην επαρχία θα αγγίξει τα 74 λεπτά το λίτρο. Οι τιμές αυτές ισχύουν για τις ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων.
Πέρυσι, η τιμή διάθεσης είχε ξεκινήσει στα 65 λεπτά το λίτρο. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου είναι 4% περίπου χαμηλότερα από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Παρά τη μεγάλη πτώση των διεθνών τιμών, οι καταναλωτές στην Ελλάδα θα βάλουν και φέτος βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ στην αγορά καυσίμων, βενζινοπώλες, εταιρείες εμπορίας και διυλιστήρια ρίχνουν ο ένας στον άλλον το βάρος των ευθυνών για τις υψηλές τιμές.
Σημειώνεται ότι τα καύσιμα κίνησης από το 2009 θα έχουν αυστηρότερες περιβαλλοντικά προδιαγραφές.
Η παραγωγή του καθαρότερου καυσίμου θα αυξήσει την τιμή κατά 2-3 λεπτά το λίτρο, ενώ τα ίδια καύσιμα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον 1 λεπτό, λόγω της νέας αύξησης κατά περίπου 3% που θα ισχύσει υποχρεωτικά στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης των καυσίμων κίνησης.
Πετρέλαιο και βενζίνη υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν από τον προσεχή Ιανουάριο κατά 3-4 λεπτά το λίτρο.
Να επιβάλλει η κυβέρνηση για το πετρέλαιο θέρμανσης τιμές χαμηλότερες από πέρυσι ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Παν.Λαφαζάνης, «η κυβέρνηση, αντί να κάνει ατέρμονες διαβουλεύσεις με τους εμπλεκόμενους για τον τετραγωνισμό του κύκλου, οφείλει να επιβάλλει άμεσα τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από τα επίπεδα των περσινών, αφού οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περσινά και με στόχο να πέσουν κάτω από τα 60 λεπτά το λίτρο. Κι αυτό μπορεί να γίνει με ουσιαστικό έλεγχο των τιμών, πρώτα απ όλα στα διυλιστήρια και στις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών».
«Ταυτόχρονα, η στοιχειώδης προστασία των καταναλωτών σε μια περίοδο κρίσης, λιτότητας και καλπάζουσας ακρίβειας απαιτεί να δοθεί άμεσα ουσιαστικό επίδομα θέρμανσης πρώτα απ’ όλα σε όλες τις οικογένειες με εισοδήματα κάτω από το μέσο επίπεδο, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και ανέργους» προσέθεσε ο κ. Λαφαζάνης.
Τι πρέπει να προσέξετε στην αγορά
Το ΙΝΚΑ συνιστά στους καταναλωτές κατά την αγορά πετρελαίου θέρμανσης:
1) Να επιλέγουν τη σωστή εταιρεία που θα αγοράζουν το πετρέλαιο θέρμανσης, με τα παρακάτω κριτήρια:
* Ποιότητα των καυσίμων για να μην καταστραφεί ο καυστήρας και για να μη μολύνεται η ατμόσφαιρα.
* Τιμή, λαμβάνοντας προσφορές και υπογράφοντας και συμφωνητικά προμήθειας του πετρελαίου.
* Ανταπόκριση σε κάθε παραγγελία προμήθειας πετρελαίου.
2) Να μη διστάζουν να δίνουν τα ατομικά τους στοιχεία στις εταιρίες που θα τους προμηθεύσουν το πετρέλαιο θέρμανσης, διότι το απαιτεί ο νόμος και έτσι μπορούν να νομιμοποιούνται σε οποιαδήποτε διαφορά με τον προμηθευτή του πετρελαίου.
3) Να μονώνουν τα σπίτια τους, βάζοντας διπλά τζάμια, ταινίες και φυτά στις ταράτσες.
4) Να εγκαταστήσουν φυσικό αέριο, το οποίο είναι φθηνότερο από το πετρέλαιο κατά 20%.
*Το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε ότι παρέχεται στα μέλη του Συστήματος Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης η δυνατότητα υποβολής δήλωσης για τα αδιέθατα αποθέματα πετρελαίου θέρμανσης μέχρι και την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Φορολογικών και τελωνειακών Θεμάτων σε περίπτωση μη υποβολής της δήλωσης αυτής από τα μέλη του Συστήματος Διακίνησης Πετρελαίου Θέρμανσης τα αποθέματα του τέλους της εν λόγω χρήσης θα θεωρούνται μηδενικά.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ισπανία: Το μεγαλύτερο συνδικάτο μηχανοδηγών καλεί σε απεργία έπειτα από μια σειρά εκτροχιασμων τρένων
- Κακοκαιρία: Πόσο θα διαρκέσει το κύμα που σαρώνει τη χώρα – Σε κατάσταση Red Code 6 περιοχές
- Σοβαρές καταγγελίες εις βάρος του Λούκας Ερναντές
- Ποιες χώρες της ΕΕ επενδύουν περισσότερο στην προσιτή στέγαση; Η Ελλάδα για άλλη μια φορά στον πάτο
- Νεότερη απόφαση για αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
- Κουτσούμπας σε Μητσοτάκη: Φάγατε μεγάλη ήττα από τον λαό και δεν θα είναι η τελευταία
